czeresnie

Czereśnie w ciąży i podczas karmienie piersią – czy można je jeść?

Większość z nas doskonale wie, że owoce to pożywienie, które jest nie tylko pyszne, ale również pełne cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, istnieją okresy, w których zastanawiamy się, czy sięganie po nie jest dobrym pomysłem. Mowa tu między innymi o czasie ciąży i karmienia piersią. Liczne mity dotyczące tego, co możemy a czego nie należy jeść w tym czasie sprawiają, że kobiety mają wiele wątpliwości. Często dotyczą one sezonowych owoców takich jak czereśnie. Jak jednak wygląda prawda? Czy w czasie ciąży i podczas karmienia piersią można je jeść? Przekonajmy się i poszukajmy odpowiedzi na te pytania.

Czy karmiąca kobieta może jeść czereśnie?

Karmienie piersią to wyjątkowy okres w życiu matki, który wiąże się nie tylko z troską o własne zdrowie, ale przede wszystkim o zdrowie i rozwijający się organizm niemowlęcia. Nic więc dziwnego, że wiele pań w tym czasie zastanawia się czy może jeść czereśnie, ponieważ istnieje wiele mitów mówiących o tym, że są to owoce, które mogą powodować wzdęcia i problemy trawienne u dziecka. Nie jest to jednak prawdą. W umiarkowanych ilościach czereśnie są całkowicie bezpiecznym produktem, który bez obaw można jeść w okresie laktacji. Są to owoce bogate w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na stan zdrowia zarówno matki, jak i dziecka. Przykładowo, czereśnie są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która która jest silnym przeciwutleniaczem. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga we wchłanianiu żelaza z pożywienia oraz wspomaga produkcję kolagenu, który jest ważny dla zdrowej skóry.

Warto również wspomnieć o tym, że w czereśniach znajdziemy także witaminę A w formie beta-karotenu, która także doskonale wpływa na odporność oraz stan skóry. Jednocześnie jednak nie możemy nie wspomnieć o tym, że jak wszystkie owoce, czereśnie stanowią źródło naturalnych cukrów, dlatego ich ilość w diecie karmiącej matki powinna być stosunkowo niewielka aby uniknąć ryzyka gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Jeśli zaś chodzi o dzieci, których mamy karmiące piersią spożywają czereśnie większość z nich nie odczuwa żadnych negatywnych konsekwencji. Czereśnie nie są bowiem produktem, który może powodować alergię czy uczulenia. Zdarza się jednak, że przy zjedzeniu dużej ilości czereśni substancje w nich zawarte zmieniają smak pokarmu, co powoduje, że dzieci wykazują zmniejszone zainteresowanie jedzeniem. Jeśli więc obserwujemy zmianę zachowania malucha warto po prostu nieco ograniczyć ilość spożywanych owoców.

kobieta karmi piersia

Czereśnie w ciąży – czy można ją jeść?

Wiemy już, że czereśnie to owoce, które mogą być spożywane w okresie karmienia piersią. Czy jednak w ciąży sytuacja wygląda podobnie? Okazuje się, że tak. Owoce te z powodzeniem możemy spożywać również w okresie ciąży. Czereśnie nie mają żadnego negatywnego wpływu na rozwijający się płód, co więcej, mogą okazać się źródłem wielu cennych składników, które wręcz pozytywnie wpływać będą na stan matki oraz dziecka. Poza wspomnianymi już witaminami w czereśniach możemy znaleźć również witaminy z grupy B, takie jak witamina B6 (pirydoksyna) i witamina B9 (kwas foliowy). Odgrywają one istotną rolę w metabolizmie, funkcjonowaniu układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Znajdziemy w nich także substancje o działaniu przeciwzapalnym a nawet melatoninę, która nazywana jest hormonem snu. Istnieją badania sugerujące, że regularne spożywanie czereśni może pomóc w wyregulowaniu snu i rytmu dobowego. Po raz kolejny wspominamy jednak również o wysokiej zawartości cukru w tych smakowitych owocach. Pod uwagę powinny wziąć to szczególnie panie, które zmagają się lub są narażone na rozwój cukrzycy ciążowej.

kobieta w ciazy

Wpływ czereśni na zdrowie karmiącej mamy

Świeże czereśnie pochodzące z ekologicznej uprawy to doskonały produkt, którym karmiąca kobieta może cieszyć się w sezonie letnim bez obaw o zdrowie swojego malucha. Co więcej, owoce te mogą pozytywnie wpływać także na jej stan zdrowia. O licznych witaminach oraz związkach roślinnych o działaniu prozdrowotnym wspominaliśmy powyżej. Warto jednak wspomnieć także o tym, że w czereśniach możemy znaleźć również błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co wpływa na ogólną kondycję organizmu. Dodatkowo błonnik wspomaga także perystaltykę jelit, dzięki czemu usprawnia procesy trawienia i sprawia, że rzadziej cierpimy na wzdęcia czy zaparcia. Kolejnym atutem czereśni jest obecność związków o działaniu przeciwzapalnym, takich jak kwercetyna i kwas elagowy. Regularne spożywanie czereśni może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Podsumowując, jeśli zastanawiasz się, czy warto sięgać po czereśnie w okresie ciąży lub karmienia piersią nie powinnaś mieć powodów do obaw. Owoce te są bezpieczne i spożywane w umiarkowanych ilościach mogą stać się źródłem cennych substancji odżywczych. Pamiętaj jednak o tym, by zawsze wybierać czereśnie ze sprawdzonego źródła, najlepiej ekologicznej uprawy. Owoce powinny być także świeże oraz dokładnie umyte.