kukurydza

Kukurydza a karmienie piersią – czy można ją jeść?

Okres ciąży i karmienia piersią to czas, kiedy dbanie o prawidłową dietę ma szczególne znaczenie. Jednocześnie jednak jest to okres, w trakcie którego należy wystrzegać się niektórych produktów. Z tego powodu wiele kobiet ma wątpliwości po co mogą sięgać a z czego lepiej jest zrezygnować. Jednym z produktów, które je budzi jest kukurydza. Czy słusznie? Jaki wpływ ma kukurydza na zdrowie matki oraz dziecka? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Czy karmiąca kobieta może jeść kukurydzę?

Kukurydza jest popularnym warzywem, które przygotowane może być na wiele różnych sposobów. Nic więc dziwnego, że karmiące kobiety zastanawiają się, czy mogą bez obaw ją spożywać. Odpowiedź na to pytanie jest prosta – jak najbardziej. Kukurydza jest warzywem zdrowym, które ma wiele cennych składników odżywczych. Ewentualnych zagrożeń nie należy dopatrywać więc w niej, lecz w sposobie w jakim ją przygotowujemy. Duże ilości tłuszczu, soli lub przypraw mogą wpłynąć na smak mleka matki i sprawić, że dziecko będzie mniej chętne do ssania.

Przyjrzyjmy się jednak nieco bliżej wartości odżywczej kukurydzy. W warzywie tym możemy znaleźć składniki takie jak:

  • Witamina C: Kukurydza zawiera witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i pomaga w wzmacnianiu układu odpornościowego. Pomaga również w produkcji kolagenu, co jest ważne dla zdrowej skóry i tkanek.
  • Witamina B6 (pirydoksyna): Ta witamina jest niezbędna do wielu procesów metabolicznych w organizmie, w tym do rozkładu białek, węglowodanów i tłuszczów. Pomaga również w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego.
  • Błonnik: Kukurydza jest także bogata w błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Błonnik pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
  • Witamina A: Kukurydza dostarcza beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina ta jest niezbędna dla zdrowia skóry, wzroku oraz wspomaga pracę układu odpornościowego.
  • Potas: Jest minerałem ważnym dla regulacji ciśnienia krwi i funkcji mięśni oraz nerwów. Pomaga utrzymać równowagę elektrolitową organizmu.
  • Antyoksydanty: Kukurydza zawiera pewne naturalne związki antyoksydacyjne, takie jak luteina i zeaksantyna.

Warto również wspomnieć o tym, że kukurydza rzadko kiedy bywa alergenem, dlatego też przypadki wystąpienia uczulenia po spożyciu przez matkę tego warzywa są sporadyczne. Niemniej jednak warto obserwować dziecko po spożyciu kukurydzy i reagować na ewentualne objawy alergii, takie jak wysypka, biegunka czy wymioty.

ciezarna kobieta w szlafroku

Kukurydza w ciąży – czy można ją jeść?

Jak widzimy, kukurydza charakteryzuje się zawartością wielu cennych składników odżywczych. Jest również doskonałym źródłem węglowodanów, które dają energię do działania. Jest to także warzywo sycące. Z powodzeniem może być więc również spożywana przez kobiety w ciąży. Panie w tym okresie powinny jednak zwracać uwagę na to, w jaki sposób przygotowują kukurydzę by uniknąć wzdęć czy uczucia pełności, które może być spowodowane zbyt dużą zawartością tłuszczów w wyniku niezdrowego przyrządzenia kukurydzy. Wśród najlepszych sposobów na przygotowanie kukurydzy w ciąży wymienić możemy:

  • gotowane – szczególnie na parze. Sprawia, że kukurydza zachowuje cenne składniki oraz doskonały smak,
  • pieczenie w folii – pozwala na zachowanie wszystkich walorów smakowych. Wystarczy jedynie delikatnie skropić kukurydzę oliwą oraz posypać odrobiną soli.
  • grillowanie – zdrowy sposób na kukurydzę bez tłuszczu. Dodając odrobinę soli oraz ulubione przyprawy możemy podkreślić jej smak.
  • na surowo – młode kukurydze posiadają miękkie ziarna, które możemy spożywać na surowo. Warto dodawać ziarna do sałatek i surówek.

Ponadto wybierając kukurydzę dla kobiety w ciąży warto postawić na warzywa pochodzące z ekologicznych plantacji. Będą one wówczas wolne od pestycydów oraz innych związków chemicznych, które mogłyby mieć negatywny wpływ na rozwijające się dziecko.

Wpływ kukurydzy na zdrowie karmiącej mamy

Mówiąc o produktach, które warto spożywać w czasie karmienia piersią nie sposób nie skupić się na ich wpływie na zdrowie matki. Kukurydza jest jednym z tych warzyw, które zdecydowanie warto dołączyć do diety karmiącej, ponieważ może pozytywnie wpływać na jej zdrowie i samopoczucie dostarczając niezbędnej porcji energii. Przypominamy, że warzywo to stanowi cenne źródło składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i węglowodany. Regularne spożywanie kukurydzy może pomóc zapobiegać problemom trawiennym, co dla wielu kobiet po porodzie, które zmagają się z zaparciami ma ogromne znaczenie. Ponadto zawartość witamin, w tym witaminy C ma dobry wpływ na układ odpornościowy młodej mamy i może jej pomóc w walce z infekcjami, na które w czasie połogu może być szczególnie narażona.

Podsumowując, dieta kobiety w ciąży lub podczas karmienia piersią powinna być jak najbardziej zróżnicowana i różnorodna a także pełna owoców i warzyw. Kukurydza jest jednym z tych warzyw, które z całą pewnością powinny znaleźć się w menu młodej mamy. To cenne warzywo pełne wartościowych składników, które można przygotować na wiele różnych sposobów.