kurkuma

Kurkuma a ciąża i karmienie piersią – czy można ją bezpiecznie jeść?

Każda kobieta w okresie ciąży i karmienia piersią powinna szczególnie uważnie przyjrzeć się swojej diecie i nawykom żywieniowym. Wszystko co spożywa ma bowiem wpływ na rozwój i zdrowie jej dziecka. Często jednak panie nie wiedzą z jakich produktów muszą zrezygnować a które z nich są bezpieczne. Dotyczy to również popularnych przypraw takich jak kurkuma. Chcąc rozwiać wątpliwości, których nie brakuje choćby na internetowych forach przygotowaliśmy krótki artykuł, który odpowie na pytanie – czy kurkuma jest bezpieczna w czasie ciąży oraz podczas karmienia piersią.

Czy karmiąca kobieta może jeść kurkumę?

Okres karmienia piersią to czas, podczas którego warto szczególnie uważnie przyglądać się temu co jemy. Dotyczy to również przypraw. Kurkuma jest jedną z tych, która budzi spore wątpliwości ze względu na swój intensywny smak i aromat, jak również fakt, że wpływać może na krzepliwość krwi. Czy więc można ją jeść? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – w umiarkowanych ilościach kurkuma może mieć pozytywne właściwości zarówno dla matki jak i dla dziecka. Podstawowy związek, który znajdziemy w kurkumie czyli kurkumina jest substancją o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwnowotworowym. Warto jednak mieć świadomość, że związek ten obniża krzepliwość krwi. Dlatego też nie zaleca się spożywania dużej ilości tej przyprawy. Kurkuma ma również inne zalety, o których warto wspomnieć – jest bowiem źródłem błonnika, dzięki czemu może pozytywnie wpływać na procesy trawienne. Ponadto dodawanie kurkumy do potraw może nam także pomóc w zwalczaniu wolnych rodników, chroniąc komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Musimy jednak pamiętać, że każde dziecko jest inne. W niektórych przypadkach, szczególnie jeśli karmiąca kobieta spożywa spore ilości kurkumy może ona oddziaływać na smak pokarmu zmieniając go, na co nie wszystkie maluchy dobrze reagują. Ponadto warto obserwować dziecko, czy po spożyciu kurkumy przez matkę nie występują reakcje alergiczne. Jeśli zauważymy niepokojące objawy, co zdarza się sporadycznie, warto zrezygnować ze spożywania tej przyprawy i skonsultować się z lekarzem.

Kurkuma w ciąży – czy można ją jeść?

Kolejnym często pojawiającym się pytaniem jest to dotyczące spożywania kurkumy w ciąży. Wiele pań zastanawia się, czy mogą sięgać po tą przyprawę bez obaw. Zdania na ten temat są podzielone. Część osób podkreśla prozdrowotne właściwości kurkumy, inne zaś jej działanie rozrzedzające krew. Jak więc jest w istocie? Spożywanie kurkumy w dużych ilościach może być niebezpieczne w czasie ciąży. Wynika to z jej właściwości rozrzedzających krew, o których wspominaliśmy w poprzednim akapicie. Jedzenie dużej ilości kurkumy może doprowadzić do krwotoków czy plamień, jest również ryzykowne na krótko przed porodem, ponieważ może zwiększyć ryzyko komplikacji.

Co więcej, kurkuma może także doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy. Warto jednak mieć świadomość, że objawy takie mogą nam grozić przede wszystkim jeśli sięgamy po kurkumę bardzo często i w dużych ilościach. Sporadyczne wykorzystanie tej przyprawy nie powinno mieć negatywnych konsekwencji, niemniej jednak w okresie ciąży warto jest zachować umiar lub całkowicie z niej zrezygnować. Czyni tak z resztą wiele kobiet, dla których silny smak i aromat kurkumy jest nieprzyjemny i wzmaga dolegliwości ciążowe takie jak mdłości. Na szczęście, nie brakuje przypraw, którymi możemy zastąpić kurkumę i zapewnić sobie bezpieczeństwo w okresie ciąży.

ciezarna kobieta w sukience

Wpływ kurkumy na zdrowie karmiącej mamy

Jeśli w czasie karmienia piersią zdecydujemy się na spożywanie kurkumy możemy liczyć na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, które mogą okazać się zbawienne np. w czasie przechodzenia infekcji. Niemniej jednak nie należy zapominać o tym, że kurkuma rozrzedza krew. Spożywana w dużych ilościach może więc stanowić ryzyko dla zdrowia karmiącej mamy, szczególnie w okresie połogu. Po kurkumę nie powinny sięgać również panie, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ może ona zaburzać ich działanie. Dlatego też zaleca się rezygnację z tej przyprawy lub bardzo oszczędne i sporadyczne stosowanie jej w kuchni.

Czym zastąpić kurkumę w okresie ciąży i karmienia piersią?

Panie, które nie chcą ryzykować negatywnych konsekwencji związanych ze spożywaniem kurkumy w czasie ciąży i laktacji mają do wyboru wiele bezpiecznych przypraw, które równie dobrze podkreślą smak potraw. Pierwszą z nich jest z całą pewnością imbir – to przyprawa o podobnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych jak kurkuma. Ponadto dania możemy przyprawiać również wykorzystując koper włoski, cynamon, bazylię, zioła prowansalskie oraz pieprz. Będą wówczas równie aromatyczne i smakowite bez ryzyka dla kobiety ciężarnej.

Podsumowując, kurkuma jest jedną z tych przypraw, które mają pozytywne właściwości zdrowotne, jednak warto do niej podchodzić z rezerwą, szczególnie w czasie ciąży. Może ona bowiem rozrzedzać krew, co w okresie ciąży bywa ryzykowne. O wiele lepiej zastąpić ją więc innymi, bezpiecznymi przyprawami.