Kobiety w ciąży starają się dbać o siebie, jak najlepiej potrafią, aby ich dziecko mogło prawidłowo się rozwijać aż do końca. Oznacza to również dietę oraz wybieranie produktów, które są nie tylko pełne wartości odżywczych, ale także zdrowe. Najczęściej zalecane są warzywa i owoce jednak istnieją też takie, których spożywanie najzwyczajniej się odradza. Czy mango w ciąży jest zabronione? Czy jest bezpieczne dla przyszłej mamy i maluszka?
Czy można jeść mango w ciąży?
Mango jest owocem, który ma kształt walca. Jego skórka zgodne z etapem dojrzewania ma kolory: zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Jego skórka jest bardzo cienka i gładka, co ciekawe może on osiągać nawet dwa kilogramy wagi.
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że mango nie jest uprawiane w Polsce, ponieważ nie ma do tego dogodnych warunków. Panie w stanie błogosławionym starają się unikać owoców z rodziny cytrusów, ponieważ są one na liście tych zakazanych, a mango jest jednym z nich. Dodatkowo uważa się je za silny alergen. Czy faktycznie mango w ciąży jest niebezpieczne i należy z niego całkowicie zrezygnować?
Specjaliści uważają, że mango jest bezpiecznym owocem w ciąży i nie ma żadnych przeciwwskazań do jego spożywania. Posiłki przygotowane z jego dodatkiem są nie tylko odżywcza, ale także ze względu na jego oryginalny smak są one również bardzo smaczne.
Mango w ciąży – jakie ma właściwości dla kobiet w ciąży?
Aby mango mogło być dla kobiety w ciąży źródłem składników odżywczych, takich, jakich potrzebuje, powinna ona wiedzieć jaki owoc wybierać. Ten zielony świadczy tym, że jest on jeszcze, nie dojrzały, czerwony natomiast oznacza, że jest on przejrzały. Kupując je w sklepie, powinny one zwrócić uwagę na to, czy nie ma ono obić oraz innych uszkodzeń. Kolejną nie mniej ważną rzeczą jest jego twardość, najlepszym jest ten, który po naciśnięciu lekko się ugnie, a w tym miejscu zacznie uwalniać się przyjemny zapach.
Po pierwsze musimy widzieć, że mango w swoim składzie posiada wiele witamin, takich jak: A, B, C, K, E oraz składniki mineralne jak magnez, potas, fosfor, miedź, sód, wapń czy żelazo. Wszystkie są bardzo ważne podczas ciąży i wpływają na zdrowej mamy i lepszy rozwój płodu. Poza tym jest to spore źródło błonnika i karotenów. Mango w ciąży dostarcza kobietom również kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Dodatkowo składa się z amylazy, który chroni przed zaparciami, co jest częstym problemem u kobiet spodziewających się dziecka.
Okazuje się zatem, że mango posiada wiele składników odżywczych, które wpływają na ego niezliczone właściwości. Niektórymi z nich są:
- Działanie przeciwzapalne
- Działanie przeciwbakteryjne
- Działanie antywirusowe
- Normowanie poziomu cukru we krwi
- Wzmacnianie układu odpornościowego
- Wzmacnianie przyswajania żelaza
- Obniżanie cholesterolu
- Poprawienie stanu oczu
- Poprawa nawilżenia skór
- Poprawa elastyczności skóry
- Lepsza przemiana materii
- Ochrona przed nowotworami
To tylko kilka z nich, ponieważ jest to owoc o zbawiennym działaniu na wiele dolegliwości. Dodatkową zaletą jest jego niskokaloryczność, która nie przekracza 60 kalorii w 100 gramach owocu. Jest ona całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży, a przede wszystkim dla tych w pierwszym trymestrze ciąży, gdy podczas pojawienia wszelkich wirusowych objawów niewskazane jest przyjmowanie leków. Na przykład podczas bólu gardła za jego pomocą możemy nie tylko zmniejszyć podrażnienie, ale także zredukować chrypkę.
Mango w ciąży ma wiele zalet, jednak należy mieć świadomość tego, że jest to owoc alergiczny. Jeśli wiec pojawią się u Pań objawy typu wysypka, opuchnięte usta czy podrażnienie skóry, powinna ona jak najszybciej je odstawić oraz skonsultować się z lekarzem.
Mango a karmienia piersią – czy jest bezpieczne?
Każda kobieta wie, że wszystko, co spożywa po porodzie, podczas karmienia piersią, przenika wraz z mlekiem do organizmu dziecka. Oznacza to, że nie tylko w czasie ciąży powinny one zwracać uwagę na spożywane produkty, ale także później nie należy sobie folgować. Jeśli nie będzie ona zwracała uwagi na wybierane produkty, to może skutkować to bólami brzuszka i kolkami u dziecka. Nie ma konieczności rezygnowania z mango podczas karmienia piersią, jednak konieczne jest obserwowane dziecka i tego, czy nie pojawiają się u niego niepokojące objawy typu wysypka, czy podkurczanie nóżek.
Mango w trakcie ciąży – czy czasem trzeba go unikać?
Mimo że mango w ciąży jest bezpieczne i nie ma przeciwwskazań do jego spożywania, przyszłe mamy muszą mieć na uwadze, że jest to owoc alergenny. Jeśli więc po jego zjedzeniu pojawią się niepokojące objawy, powinna ona natychmiast udać się do lekarza w celu konsultacji. Nie należy tego bagatelizować, ponieważ alergia grozi wstrząsem anafilaktycznym, co jest niebezpieczne dla niej samej, jak i dla dziecka. Mango w ciąży powinno zniknąć z naszej diety również wtedy, kiedy cierpimy na kamicę szczawianowo — wapniową. Przede wszystkim dla tego, że w miąższu tego owocu znajdują się szczawiany, które niestety nasilają wszystkie objawy.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!