W czasie ciąży i karmienia piersią każda kobieta powinna bacznie przyglądać się swojej diecie i rezygnować z produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka. Często jednak nie wiedzą, które z nich warto odstawić na czas ciąży i laktacji. Wątpliwości dotyczą między innymi octu. Czy jest bezpieczny? Czy możemy doprawiać nim potrawy lub sięgać po marynowane w occie przetwory? Przygotowaliśmy krótki artykuł, w którym znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
Czy karmiąca kobieta może jeść ocet?
Ocet to popularny dodatek, który wykorzystywany jest do produkcji różnego rodzaju przetworów oraz dodawania smaku potrawom. Jest on często wykorzystywany w naszej kuchni, nic więc dziwnego, że pytanie o możliwość spożywania octu w czasie karmienia piersią towarzyszy wielu kobietom. Aby jednak udzielić na nie szczegółowej odpowiedzi musimy zdać sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach w ofertach sklepów możemy znaleźć różne rodzaje octów, które posiadają nieco inne właściwości. I tak, ocet jabłkowy należy do produktów bogatych w witaminy i minerały. Co więcej, może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Kolejnym dozwolonym do spożycia octem w okresie karmienia piersią jest ocet winny. Warto jednak mieć świadomość, że zawiera on kwas winowy, który może podrażniać błony śluzowe żołądka a tym samym powodować nieprzyjemne dolegliwości takie jak zgaga. Popularnym rodzajem octu jest również ocet balsamiczny. Ten rodzaj octu jest bardziej stężony jednak nic nie stoi na przeszkodzie w sporadycznym spożywaniu jego niewielkich ilości. Zastanowić się za to należy nad octem spirytusowym. Jest on zdecydowanie najbardziej stężony i kwaśny, przez co może powodować dolegliwości trawienne.
Jeśli chodzi o wpływ octu na noworodki i niemowlęta karmione piersią, w przypadku spożywania go w niewielkich ilościach nie powinien powodować żadnych negatywnych konsekwencji. Zdarza się jednak, że spożywanie octu może nieco zmieniać smak pokarmu, przez co niektóre niemowlęta mogą być rozdrażnione lub jeść niechętnie. Jeśli zauważymy takie zmiany w zachowaniu dziecka warto zastanowić się nad ograniczeniem lub zaprzestaniem spożywania octu przez jego matkę. Kwaśny smak potraw możemy bowiem uzyskać w naturalny i całkowicie bezpieczny sposób stosując sok z cytryny lub limonki.
Ocet w ciąży – czy można go jeść?
Ciąża to wyjątkowy czas, podczas którego warto unikać produktów, które można uznać za ryzykowne dla zdrowia. Jednocześnie jednak jest to okres, w trakcie którego wiele kobiet odczuwa wzmożoną ochotę na posiłki o znacznie bardziej wyrazistym smaku. Stąd też pytanie, czy spożywanie octu w ciąży jest dozwolone. Odpowiedź brzmi – owszem, jeśli będziemy stosować ocet jedynie jako dodatek do potraw. Pod żadnym pozorem nie należy obficie polewać nim dań czy pić. Warto również mieć świadomość, że niektóre rodzaje octu są znacznie bardziej bezpieczne do spożywania w ciąży niż inne. Przykładowo ocet spirytusowy, który jest niezwykle silny a przy tym praktycznie nie zawiera składników odżywczych może podrażniać układ pokarmowy ciężarnej kobiety i znacząco nasilać dolegliwości takie jak nudności, wymioty czy zgaga. Co więcej, zawiera (choć w niewielkim stopniu) alkohol etylowy a jak wiemy, w ciąży nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. W tym czasie lepiej więc zrezygnować z niego na rzecz innych, naturalnych rodzajów octu bez sztucznych dodatków i konserwantów. Niezależnie od tego, czy postawimy na ocet jabłkowy czy winny należy również pamiętać o tym, że powinien on być jedynie dodatkiem do potraw, który stosowany będzie z umiarem. Wówczas nie powinien mieć on żadnego negatywnego wpływu na samopoczucie kobiety w ciąży oraz zdrowie dziecka.
Wpływ octu na zdrowie karmiącej mamy
Wiemy już, że spożywanie octu w umiarkowanych dawkach nie szkodzi dziecku i jest dozwolone, zarówno w okresie ciąży jak i podczas karmienia piersią. Jak jednak ocet wpływa na zdrowie karmiącej mamy? Zacznijmy od pozytywnych aspektów spożywania octu w niewielkich ilościach. Przede wszystkim ocet może pomóc w wyregulowaniu poziomu cukru we krwi. Odpowiedzialny jest za to kwas octowy, który ma wpływ na procesy metaboliczne organizmu. Może również działać wspierająco na procesy trawienne. Ponadto, naturalne rodzaje octu, takie jak kwas octowy mają w swoim składzie niewielkie ilości witamin, takich jak witamina C i witamina A oraz śladowe ilości minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor i żelazo.
Warto mieć jednak świadomość, że ocet może również negatywnie wpływać na zdrowie karmiącej mamy. Najczęstsze problemy, jakie możemy zauważyć po jego spożyciu to dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak nadkwaśność czy zgaga.
Podsumowując, ocet jest produktem bezpiecznym i dozwolonym zarówno w okresie ciąży jak i w czasie karmienia dziecka. Spożywany w umiarkowany sposób nie powinien powodować negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że każda kobieta i jej dziecko jest inne, dlatego też warto obserwować reakcje swojego organizmu.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!