Wśród produktów, które prawie wszystkim kojarzą się z ciążą ogórki kiszone zajmują bardzo wysokie miejsce. Przez wielu z nas kojarzone są jako jedna z ciążowych zachcianek. Czy jednak spożywanie ich w czasie ciąży i laktacji jest dobrym pomysłem? Czy jest to produkt bezpieczny? To pytania, które zadaje sobie wiele kobiet w tym czasie. Wiedząc o ich wątpliwościach przygotowaliśmy krótki artykuł, który je rozwieje.
Czy karmiąca kobieta może jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to prawdziwy polski specjał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Jednocześnie proces fermentacji, który towarzyszy ich produkcji oraz intensywny, kwaśny smak sprawiają, że wiele kobiet karmiących piersią uznaje, że spożywanie ogórków w trakcie trwania laktacji nie jest dobrym pomysłem. Pragniemy jednak uspokoić wszystkie miłośniczki ogórków kiszonych. Dobra wiadomość jest taka, że jest to produkt bezpieczny w okresie karmienia piersią, po który mogą sięgać bez obaw. Co więcej, ogórki kiszone to prawdziwe bogactwo witamin i innych cennych składników, które są bardzo potrzebne w okresie laktacji. Wśród nich znajdują się:
- Witamina K: Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy K. Jest ona niezbędna w prawidłowym przebiegu procesu krzepnięcia krwi oraz może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu krążenia.
- Witamina C: Chociaż zawartość witaminy C w ogórkach kiszonych nie jest bardzo wysoka, to jednak stanowią one dodatkowe źródło tej witaminy. Witamina C wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego.
- Potas: Ogórki kiszone są źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
- Błonnik: Chociaż ogórki kiszone nie są bardzo bogate w błonnik, to jednak zawierają go w pewnych ilościach. Jest on niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego oraz wspiera proces regulacji poziomu cukru we krwi.
- Minerały: Ogórki kiszone są źródłem różnych minerałów, takich jak magnez i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Karmiące kobiety nie muszą obawiać się również, że spożywanie ogórków kiszonych zmieni smak ich mleka. Nie stanowią one również częstego alergenu. Niemniej jednak mogą zdarzyć się sytuacje, w których dziecko źle zareaguje na spożywanie ogórków kiszonych przez matkę. Warto więc być czujnym a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości skorzystać z pomocy lekarza.
Kolejną ważną kwestią, którą trzeba poruszyć mówiąc o ogórkach kiszonych jest wysoka zawartość soli w tym produkcie. W związku z nią warto zachować umiar w spożywaniu ogórków, ponieważ zbyt duża ilość soli w diecie może negatywnie wpływać na ciśnienie krwi i powodować zatrzymywanie wody w organizmie.
Ogórki kiszone w ciąży – czy można ją jeść?
Jak widzimy ogórki kiszone to zdrowy produkt, który może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Z tego powodu również kobiety w ciąży nie powinny z niego rezygnować, tym bardziej, że wiele z nich odczuwa na ten przysmak ogromny apetyt. Zaletą ogórków kiszonych, o której nie wolno zapominać jest duża zawartość wody. W połączeniu z potasem produkt ten doskonale nawadnia i wspomaga gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że ogórki kiszone należą do produktów niskokalorycznych. Przyszłe mamy nie muszą więc obawiać się, że ta zachcianka spowoduje zbyt duży wzrost masy ciała, który jak wiemy nie jest wskazany w ciąży. Warto jedynie pamiętać o tym, że kwaśny smak ogórków kiszonych, może u niektórych ciężarnych powodować nasilenie dolegliwości ciążowych takich jak zgaga. Jeśli obserwujemy takie reakcje swojego organizmu wówczas warto zrezygnować z ogórków lub też ograniczyć ich ilość. Umiar w spożywaniu ogórków jest również wskazany ze względu na obecną w nich sól. Kobiety w ciąży często narzekają na obrzęki i zatrzymywanie się wody w organizmie. Duża ilość spożytych ogórków kiszonych może nasilić ten problem.
Wpływ ogórków kiszonych na zdrowie karmiącej mamy
Ogórki kiszone to jeden z tych produktów, który może mieć pozytywny wpływ na zdrowie karmiącej mamy. Tak jak wspominaliśmy, w ich składzie nie brakuje witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie. Wśród nich możemy wymienić choćby witaminę K, odpowiedzialną za krzepnięcie krwi. Jej obecność w organizmie matki jest szczególnie istotna w przebiegu połogu. Ponadto wysoka zawartość wody może wspomóc organizm matki w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia zaś niska liczba kalorii pozwala młodej mamie szybciej powrócić do formy sprzed ciąży. Warto również wspomnieć o tym, że w przypadku niektórych kobiet kwaśny smak ogórków wzmaga apetyt pobudzając układ trawienny- jest to bardzo ważne, ponieważ wiele pań w czasie karmienia piersią często ma problem z spożywaniem zbilansowanych posiłków przez brak łaknienia.
Podsumowując, ogórki kiszone to jeden z tych produktów, po które bezpiecznie można sięgać zarówno w czasie ciąży jak i w okresie karmienia piersią. Ich spożywanie nie wiąże się z żadnymi negatywnymi konsekwencjami, jeśli tylko zastosujemy umiar.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!