Każda kobieta, która decyduje się na karmienie swojego dziecka piersią ma wiele wątpliwości dotyczące produktów, które może spożywać bez szkody dla malucha. Często dotyczą one nawet z pozoru bezpiecznych produktów takich jak na przykład jagody. Dlatego też przygotowaliśmy artykuł, który rozwiąże kwestię “jagody a karmienie piersią” i podpowie w jaki sposób bezpiecznie można je spożywać.
Czy karmiąca kobieta może jeść jagody?
Jagody są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, dzięki czemu są bardzo wartościowym dodatkiem do zbilansowanej diety. Spożywanie jagód może wspomagać układ odpornościowy, zapobiegać chorobom serca, a nawet mieć dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele młodych mam obawia się
że jagody mogą wywoływać reakcje alergiczne u ich niemowląt poprzez mleko matki.
Według obecnych badań, jagody należą do grupy owoców, które rzadko powodują reakcje alergiczne u niemowląt. W rzeczywistości, tylko w nielicznych wypadkach niemowlęta wykazują nadwrażliwość na owoce jagodowe. Pamiętać jednak musimy, że każde dziecko jest inne, dlatego zawsze zaleca się obserwację reakcji niemowlęcia po spożyciu jagód przez matkę.
Warto w tym miejscu zaznaczyć, że alergie pokarmowe mogą być spowodowane przez wiele różnych czynników, nie tylko przez spożywanie jagód. Inne produkty, takie jak orzechy, nabiał czy jaja, mogą również wywoływać reakcje alergiczne u niemowląt. Niepożądane reakcje czy objawy wcale nie muszą więc wiązać się z jagodami.
Wpływ jagód na zdrowie karmiącej mamy
Spożywanie jagód przez karmiącą matkę może mieć korzystny wpływ na jej zdrowie i samopoczucie. Jagody są nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu młodej mamy. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, jagody mogą wspomagać układ odpornościowy, chronić przed działaniem wolnych rodników oraz zapobiegać różnym chorobom.
Przede wszystkim, jagody są doskonałym źródłem witaminy C, która jest niezwykle ważna dla karmiącej matki. Ta witamina korzystnie wpływa układ immunologiczny, ułatwia przyswajalność żelaza, uszczelnia naczynia krwionośne a tym samym korzystnie wpływa na gojenie się ran oraz poprawia ogólną kondycję organizmu. Spożywanie jagód może więc zwiększyć odporność organizmu karmiącej matki, co jest bardzo ważne zwłaszcza w okresie połogu, kiedy organizm jest osłabiony.
Dodatkowo, jagody są źródłem błonnika, który korzystnie działa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Regularne jedzenie jagód może pomóc w zapobieganiu zaparciom, utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit oraz regulacji poziomu cholesterolu.
Warto również wspomnieć o przeciwutleniaczach zawartych w jagodach, takich jak antocyjany i flawonoidy. Te związki chemiczne mają silne działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem wywołanym stresem oksydacyjnym. Dzięki temu, spożywanie jagód może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się komórek jak również obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory.
Musimy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, dlatego warto obserwować swój organizm a w przypadku wystąpienia dolegliwości lub niepokojących sygnałów po spożyciu jagód skonsultować się w tej kwestiii z lekarzem lub dietetykiem. W nielicznych przypadkach zdarza się bowiem nietolerancja owoców jagodowych.
W jaki sposób bezpiecznie spożywać jagody karmiąc piersią?
Spożywanie jagód podczas karmienia piersią może mieć korzystny wpływ na zdrowie matki i dziecka, warto jednak wiedzieć w jaki sposób bezpiecznie je jeść. Na szczęście, jest to proste. Wystarczy jedynie przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim jeść należy jedynie świeże i dojrzałe jagody. Warto zwracać uwagę na jakość jagód, wybierając te, które są soczyste, dojrzałe i wolne od jakichkolwiek uszkodzeń Aby czerpać korzyści zdrowotne lepiej postawić na świeże owoce, ponieważ w przetworach znajdziemy nadmiar cukru oraz różnego rodzaju dodatki.
Przed spożyciem jagody należy dokładnie umyć. Pamiętajmy, że najczęściej są to owoce leśne, na których mogą znajdować się różnego rodzaju zanieczyszczenia. Jedzenie jagód po porodzie warto rozpocząć od małych porcji i obserwować zarówno reakcje swojego ciała jak i to, w jaki sposób dziecko reaguje na pokarm matki po spożyciu tych owoców. Jeśli zaobserwujemy niepokojące objawy, takie jak wysypka, wymioty, biegunka, nadmierna pobudliwość lub problemy z oddychaniem, należy skonsultować się z lekarzem. Niektóre niemowlęta mogą być wrażliwe na składniki zawarte w jagodach i mogą wywołać reakcję alergiczną. Jeśli natomiast dziecko dobrze zareaguje na nowy produkt w diecie swojej mamy – nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, aby spożywać większe porcje jagód.
Warto również pamiętać, że jagody są wartościowym dodatkiem do diety, jednak nie powinny być jedynymi owocami, po które sięga karmiąca matka. Tylko zrównoważona i różnorodna dieta jest bowiem gwarancją dobrego samopoczucia w czasie laktacji.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!