kobieta je krewetki

Krewetki w ciąży i podczas karmienie piersią – czy można je jeść?

Ciąża i karmienie piersią to ogromne wyzwanie dla organizmu kobiety. W tym czasie potrzebuje ona różnorodnej, odpowiednio zbilansowanej diety, która dostarczy jej wszystkich składników odżywczych. Jednocześnie jednak pojawiają się obawy dotyczące tego, czy dany produkt nie będzie miał negatywnego wpływu na dziecko. Pytania dotyczą różnorodnych produktów. Jednym z nich bez wątpienia są krewetki, ponieważ informacje na ich temat dostępne na forach internetowych bywają sprzeczne. Postanowiliśmy więc raz na zawsze wyjaśnić kwestię, czy spożywanie krewetek w ciąży i podczas laktacji jest bezpieczne, czy też lepiej zrezygnować z tego produktu.

Czy karmiąca kobieta może jeść krewetki?

Spożywanie krewetek przez kobietę karmiącą piersią to kwestia, która wciąż budzi wiele kontrowersji i wątpliwości. Nie ma w tym nic dziwnego. Owoce morza stały się w naszym kraju niezwykle popularne stosunkowo niedawno, przez co wiele osób nie wie, czego możemy spodziewać się po tym produkcie. Pragniemy jednak uspokoić. W okresie karmienia piersią nie trzeba rezygnować z doskonałego smaku krewetek. Wprost przeciwnie, spożywane z przestrzeganiem pewnych zasad mogą stanowić źródło wielu cennych substancji. Na początku należy zaznaczyć, że w krewetkach możemy znaleźć składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju i wzroście niemowlęcia oraz w utrzymaniu dobrego zdrowia matki. Stanowią doskonałe źródło białka.

Znajdziemy w nich również wiele witamin i minerałów, takich jak witamina B12, jod, selen, i cynk. Niemniej jednak konieczne jest wspomnienie także o zagrożeniach, jakie może nieść ze sobą spożywanie krewetek w okresie karmienia piersią. Krewetki, podobnie jak inne owoce morza wchłaniają rtęć obecną w zanieczyszczonych wodach morskich i magazynują ją w swoich organizmach. Spożywanie nadmiernej ilości krewetek może więc doprowadzić do wzrostu stężenia tego toksycznego pierwiastka w organizmie matki i jej pokarmie. Dlatego też zaleca się umiar i sporadyczne spożywanie krewetek nie przekraczające ilości 2-3 razy w tygodniu.

Poza tym, krewetki mogą przenosić różnego rodzaju patogeny mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie matki i dziecka. Z tego powodu zaleca się obróbkę termiczną, która pozwoli na ich zlikwidowanie. Ponadto warto wspomnieć, że istnieje grupa osób, które uczulone są na owoce morza. Jeśli karmiąca kobieta zalicza się do tej grupy lub obserwuje u swojego dziecka niepokojące objawy takie jak płaczliwość, bolesność brzuszka czy wysypka – wówczas lepiej zrezygnować ze spożywania krewetek i skontaktować się z lekarzem.

Krewetki w ciąży – czy można je jeść?

Kwestia spożywania krewetek podczas ciąży to temat, który budzi wiele pytań u przyszłych mam. Z jednej strony są one bowiem źródłem wielu cennych składników, z drugiej zaś pozostajemy w obliczu kwestii obecności rtęci oraz wirusów i bakterii w krewetkach. Co więc można doradzić przyszłym mamom? Przede wszystkim umiar. Sporadyczne spożywanie dań z krewetkami, które zostaną ugotowane lub usmażone do czasu aż uzyskają chrupiącą skórkę oraz różowy kolor jest bezpieczne. Nie znajdziemy na nich już niebezpiecznych patogenów, które mogłyby spowodować infekcję a stężenie rtęci nie będzie groźne.

kobieta w ciazy

Pamiętać musimy o korzyściach, które daje jedzenie krewetek. Przede wszystkim, krewetki są produktem bogatym w białko, co jest niezwykle istotne w okresie ciąży, gdyż białko odgrywa kluczową rolę w budowie tkanek u rozwijającego się dziecka. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe omega-3. Nie jest ich tak dużo jak w mięsie tłustych gatunków ryb, niemniej jednak nie możemy o tym zapominać, ponieważ mają one niezwykle ważny wpływ na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Kolejną zaletą krewetek, o której warto wspomnieć jest obecność cennych minerałów takich jak selen czy cynk. Selen jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Cynk jest niezbędny do wielu procesów metabolicznych i wspiera układ odpornościowy.

Wpływ krewetek na zdrowie karmiącej mamy

Wiemy już jakie zagrożenia oraz korzyści kryją się w spożywaniu krewetek przez karmiące mamy. Warto więc nieco bliżej przyjrzeć się temu, jak wpływać mogą one na jej zdrowie. Poza obecnością cennych witamin i minerałów, o których wspominaliśmy wcześniej krewetki są stosunkowo niskokaloryczne, co dla wielu mam chcących powrócić do swojej figury sprzed porodu ma ogromne znaczenie. Jednocześnie krewetki stanowią doskonałe źródło białka, które pozwala na odbudowę organizmu oraz masy mięśniowej. Jest to więc produkt, który z całą pewnością ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie kobiety w okresie karmienia piersią jeśli tylko zadbamy o odpowiednie przygotowanie krewetek wysokiej jakości.

Podsumowując, dieta kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji powinna być jak najbardziej zróżnicowana. Nie należy więc rezygnować z większości produktów w obawie przed ich szkodliwym działaniem. Dotyczy to również krewetek. Spożywane z umiarem mogą stanowić cenne wsparcie oraz źródło cennych składników mających korzystny wpływ zarówno na zdrowie matki, jak i dziecka.