owoce w diecie dziecka

Pięć bardzo zdrowych owoców, które powinny znaleźć się w diecie dziecka

Na samym dole Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży znajdują się różne formy ruchu. Specjaliści zalecają, aby dzieci w wieku 4-18 lat były aktywne fizycznie co najmniej godzinę dziennie. Piętro wyżej zajmują różnorodne warzywa i owoce – podstawa każdego zdrowego jadłospisu, a więc również diety dziecka. W tym wpisie przyjrzymy się bliżej owocom, prezentując pięć gatunków o wyjątkowych właściwościach odżywczych.

Jagody 

Owoce jagodowe, na których czele stoją właśnie jagody, słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Antyoksydanty redukują wolne rodniki, czyli “szkodniki” przyspieszające procesy starzenia komórek i zwiększające podatność na choroby. Co więcej, jagody wykazują właściwości przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływają na układ moczowy oraz krążeniowy. Do tego w owocach jagód znajdziemy witaminy C, A i z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak selen, cynk, miedź i mangan. 

Truskawki 

Królowa polskich owoców – truskawka – jest również bardzo zdrowa. Zawiera spore ilości witaminy C oraz kwas elagowy, który dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy najmłodszych. Truskawki są także źródłem błonnika pokarmowego i flawonoidów – związków o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwalergicznych.

Awokado 

Kolejny bardzo zdrowy owoc, którego nie może zabraknąć w diecie dziecka, to awokado. W jego wnętrzu znajdziemy bogactwo składników odżywczych – kwasy tłuszczowe omega-3 (zdrowe tłuszcze niezbędne do prawidłowej pracy układów nerwowego i krwionośnego), sterole roślinne, błonnik, witaminy (w tym te o właściwościach antyoksydacyjnych – A, C i E) oraz składniki mineralne (potas, magnez, miedź, fosfor, żelazo). 

Kiwi 

Kiwi to bogate źródło witaminy C, ale nie tylko. Owoc kryje również inne witaminy (K, E i z grupy B) oraz składniki mineralne, takie jak magnez i potas. Zawiera polifenole, czyli związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Co ciekawe, w kiwi znajduje się także serotonina znana powszechnie jako hormon szczęścia. Regularne spożywanie kiwi może zatem poprawić jakość snu. 

Grejpfrut 

Wszystkie owoce cytrusowe, a więc również grejpfrut, są dobrym źródłem witaminy C. W miąższu grejpfruta znajdziemy także beta-karoten – związek niezbędny do prawidłowego działania narządu wzroku i układu odpornościowego. Co więcej, beta-karoten ułatwia wiązania składników mineralnych, co przyczynia się do wzrostu i wzmocnienia kości.

Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

Twoje dziecko niechętnie sięga po warzywa i owoce? Sprawdź, co możesz zrobić, aby zachęcić pociechę do zdrowego jedzenia i rozwijania dobrych nawyków żywieniowych.

  • Zadbaj o różnorodność warzyw i owoców – niech na talerzu będzie kolorowo.
  • “Przemycaj” warzywa i owoce pod różnymi postaciami – raz w formie sałatki, innym razem koktajlu.
  • Kupuj gatunki sezonowe – są nie tylko tańsze, ale również smaczniejsze.
  • Dawaj dobry przykład – warzywa i owoce powinny być podstawą diety wszystkich domowników.
  • Zastanów się, czy dieta pudełkowa dla dzieci sprawdzi się w przypadku Twojej rodziny. Dobre cateringi dietetyczne mają w swojej ofercie różne zdrowe zestawy w kilku wariantach kalorycznych. Z łatwością dobierzesz catering do zapotrzebowania i gustu pociechy. Dieta pudełkowa dla dzieci to dobre rozwiązanie dla zapracowanych rodziców i tych, którzy nie przepadają za gotowaniem. 

Artykuł partnera.