Tran to jeden z tych suplementów diety, który z pewnością znasz ze swojego dzieciństwa. Nasze mamy i babcie bardzo chętnie podawały nam go do spożycia prosto z łyżeczki, a to wszystko po to, aby wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym. Lata mijają, a tran wciąż uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych dodatków do codziennej diety. Duża w tym rola zawartych w nim składników, które wspierają pracę układu immunologicznego. W jaki sposób na niego wpływają? Sprawdź!
Tran – co to jest?
Tran to inaczej olej ze świeżych wątróbek z dorsza atlantyckiego. Pod żadnym pozorem nie można mylić go z olejem z wątroby rekina, choć wciąż jest tp dość powszechny błąd. Z uwagi na to, że oba to oleje rybie, mają ze sobą wiele wspólnego, jednak ich właściwości prozdrowotne mocno się od siebie różnią. Najistotniejsza rozbieżność? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których o wiele większe stężenie znajdziesz w naturalnym tranie.
Bardzo ważne jest to, aby sięgać po sprawdzone produkty. Dobrej klasy tran powinien być pozyskiwany ze świeżych ryb pochodzących ze zrównoważonych połowów. Dzięki temu możesz mieć pewność, że otrzymujesz wartościowy olej, a przy jego produkcji nie ucierpiał ekosystem morski.
Kluczem do sukcesu jest również wysoka jakość tranu. Informuje Cie o tym wskaźnik TOTOX. Za dobry przyjmuje się 25, jednak warto szukać oleju ze znacznie niższym, np. 13. Nie może on również zawierać zanieczyszczeń – metale ciężkie, dioksyny czy pestycydy nie mogą wchodzić w grę. Zwróć także uwagę na jego smak i zapach – rybi aromat jest absolutnie naturalny, jednak w wartościowych produktach jest on zdecydowanie bardziej delikatny.
Niezwykle istotny jest skład tranu. Oprócz wcześniej wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych powinien zawierać również witaminę A i witaminę D. Dlaczego? O tym za chwilę.
Tran na odporność – jak wspiera Twój układ immunologiczny?
Dobrej jakości olej z wątroby dorsza atlantyckiego to jeden z suplementów diety, który warto mieć pod ręką nie tylko w okresie przeziębień, ale przez 365 dni w roku. Jego regularne spożywanie – zarówno przez dorosłych, jak i dzieci – to prosta droga do pobudzenia układu immunologicznego do działania.
Duża w tym zasługa nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Są one zaliczane do grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Musisz dostarczać je swojemu organizmowi z zewnątrz – nie jest on przystosowany do ich syntezy. A dlaczego to takie ważne? Wyróżniają się silnym działaniem przeciwzapalnym, dlatego też stanowią ogromne wsparcie dla odporności. Pomagają łagodzić ogniska zapalne, które pojawiają się podczas rozwoju infekcji, a przy tym uczestniczą w procesie neutralizacji patogenów chorobotwórczych. Kwasy omega-3 ponadto uszczelniają błony śluzowe.
W stymulacji układu immunologicznego nie bez znaczenia pozostaje także rola witaminy D, której wartościowym źródłem jest tran. Mimo że Twój organizm syntetyzuje ją pod wpływem promieniowania słonecznego, to wyprodukowana ilość często nie jest wystarczająca do tego, aby pokryć Twoje dzienne zapotrzebowania. Wit. D przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych, a przy tym skutecznie spowalnia procesu namnażania się wirusów. Ponadto wpływa na nasilenie ekspresji genów, których zadaniem jest usuwanie wolnych rodników. Te mogą być niezwykle groźne dla Twojego organizmu – nie dość, że są jednymi z “winowajców” stanów zapalnych, powstawania komórek nowotworowych czy przyspieszenia procesów starzenia się komórek, to w dodatku zwiększają ryzyko zachorowania na poważne choroby, w tym np. miażdżycę.
Tran na odporność bez witaminy A? To nie może się udać. Jej silne działanie przeciwzapalne sprawia, że stanowi bardzo cenne wsparcie dla Twojej odporności. Do tego wykazuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, a co za tym idzie, obniża ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego. Ten negatywnie wpływa na funkcjonowanie komórek układu immunologicznego i nasila reakcje zapalne.
Tran nie tylko na odporność – poznaj jego pozostałe właściwości zdrowotne
Po wysokiej klasy tran sięgaj nie tylko w okresie jesienno-zimowym jako kompleksowe wsparcie dla odporności. Jego prosty, ale jakże wyjątkowy skład sprawia, że pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Na tapet warto wziąć jego zbawienne działanie na funkcjonowanie mózgu. Musisz wiedzieć, że nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas DHA mają bardzo duże znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu. Wspomniany kwas jest bowiem jego podstawowym składnikiem budulcowym. Musisz zatem zadbać o jego odpowiedni poziom, jeśli chcesz cieszyć się lepszymi zdolnościami zapamiętywania i koncentracją. Ponadto kwasy omega-3 w tranie pomagają również w polepszeniu samopoczucia.
Nie bez znaczenia pozostaje także rola kwasów DHA i EPA w regulowaniu profilu lipidowego. Nie dość, że przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu we krwi, to w dodatku zwiększają stężenie tego “dobrego”. Ponadto możesz liczyć również na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a co za tym idzie, zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, w tym m.in. miażdżycy czy zawałów serca.
Artykuł przygotowany przez partnera strony.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!