dziecko je

Zupki i obiadki dla małych dzieci: jak skomponować zdrowy posiłek dla roczniaka?

Prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczowa dla zdrowia i prawidłowego rozwoju maluszków. Nieodpowiednie odżywianie może prowadzić do zaburzeń rozwoju, niedoborów składników odżywczych i chorób. Jak skomponować zdrowy i pełnowartościowy jadłospis dla Twojej pociechy? Na jakie zupki oraz obiadki dla niemowląt i małych dzieci warto postawić? Sprawdź!

Dieta maluszka – różnorodna i zbilansowana

Najbardziej wartościowym pokarmem dla niemowląt i małych dzieci jest mleko mamy. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuowanie takiego karmienia przynajmniej do ukończenia przez nie 1. roku, a najlepiej – do końca 2. roku.

W drugim półroczu życia dziecko staje się bardziej aktywne i wzrasta jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze, m.in. witaminę D, żelazo, wapń i jod. To moment, w którym możesz zacząć myśleć o przygotowaniu zupek i obiadków dla niemowląt. Pediatrzy oraz specjaliści do spraw żywienia zalecają wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety malucha, kiedy niemowlę wykazuje umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spoży­wania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. t.ż. (początek 7. m.ż.)[1]. Pamiętaj, aby nowe produkty – warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso – wprowadzać pojedynczo i stopniowo, obserwując, czy po spożyciu któregoś z nich nie pojawiły się reakcje alergiczne lub problemy ze strony układu pokarmowego.

Dieta rocznego dziecka powinna być różnorodna i odpowiednio zbilansowana. Dobrze skomponowane, zdrowe posiłki dostarczą maluchowi odpowiedniej ilości składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ważna jest również regularność posiłków – pozwala utrzymać energię i dobre samopoczucie przez cały dzień.

Roczniak powinien spożywać 5 posiłków dziennie, w tym 3 większe: śniadanie, obiad, kolację oraz 2 mniejsze: drugie śniadanie i podwieczorek. Mleko jest już wówczas uzupełnieniem diety, a nie jej podstawą.

Jak powinien wyglądać jadłospis rocznego dziecka?

Roczne dziecko każdego dnia powinno otrzymywać odpowiednią ilość białka, które jest niezbędne m.in. do budowy i regeneracji tkanek. Jego źródła to np.: rośliny strączkowe, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne. Nie można zapominać również o prawidłowej podaży węglowodanów, dostarczających energii tak potrzebnej dziecku do rozwoju mózgu, zabawy i eksplorowania świata.

Komponując śniadanie czy obiad dla rocznego dziecka, warto pamiętać też o dodaniu do posiłku niewielkiej ilości wysokiej jakości tłuszczu. Tłuszcze są również ważnym źródłem energii, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, układu krwionośnego i narządu wzroku.

Ważnymi składnikami w diecie dziecka są warzywa i owoce, bogate w różnorodne witaminy i minerały. Przyjmuje się, że w codziennym menu roczniaka powinno znaleźć się:

  • 5 porcji warzyw,
  • 4 porcje owoców,
  • 5 porcji produktów zbożowych,
  • 3 porcje mleka/produktów mlecznych,
  • 1-2 porcje mięsa, ryb, jaj[2].

Przygotowując samodzielnie obiadki dla niemowląt lub małych dzieci, należy zwracać uwagę na pochodzenie wykorzystywanych artykułów spożywczych. Dobrym pomysłem jest zaopatrywanie się w produkty u sprawdzonych dostawców, rolników, sadowników lub w sklepach ekologicznych. Warto mieć świadomość, że wiele warzyw i owoców na marketowych półkach pochodzi z innych krajów. Aby przetrwać długą drogę do Polski, musiały zostać odpowiednio zakonserwowane – w innym wypadku zepsułyby się już podczas transportu.

Jeśli nie masz możliwości zaopatrywania się u sprawdzonych dostawców, w takiej sytuacji rozwiązaniem są słoiczki dla dzieci i niemowląt, np. BoboVita.

Rozszerzając dietę, nie zapominaj również o podawaniu swojemu szkrabowi czystej wody (najlepsza będzie woda źródlana lub naturalna woda mineralna – niskozmineralizowana, niskosodowa, niskosiarczanowa) – odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdrowia.

Pełnowartościowe zupki i obiadki dla niemowląt oraz małych dzieci

Jeżeli chcesz mieć pewność, że posiłek, który podajesz swojemu maluszkowi jest dla niego odpowiedni i składa się z wysokiej jakości surowców, oraz że jest dostosowany pod względem wartości odżywczych, energetycznych i konsystencji do etapu rozwoju malucha, postaw na słoiczki, np. BoboVita. Gotowe zupki i obiadki dla niemowląt i małych dzieci są bezpiecznym wyborem dla Twojej pociechy, ponieważ nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku*, a wszystkie wykorzystane do ich produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw i spełniają restrykcyjne normy. Warzywa i owoce są dokładnie badane pod kątem pozostałości pestycydów, metali szkodliwych dla zdrowia i innych zanieczyszczeń[3]. Mięso zawarte w zupkach i obiadkach dla niemowląt i małych dzieci BoboVita jest sprawdzane pod kątem obecności antybiotyków i zanieczyszczeń mikrobiologicznych, tak samo ryby – pochodzą z certyfikowanych połowów, są wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych.

Więcej o tym, jak BoboVita dba o jakość posiłków, przeczytasz na stronie: https://www.bobovita.pl/jakosc-bobovita.

Wszystkie posiłki powinny być dopasowane do wieku i umiejętności maluszka. Zbyt mała podaż składników odżywczych może skutkować niedoborami żywieniowymi i w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jednocześnie podawanie dziecku zbyt obfitych i zbyt kalorycznych posiłków może skutkować różnego rodzaju problemami ze strony układu pokarmowego, a także nadwagą lub otyłością.

Obiadki i zupki BoboVita posiadają na etykietach oznaczenie wieku, od jakiego można zacząć podawać je maluchom.

Na początku rozszerzania diety warto sięgnąć po słoiczki z posiłkami o gładkiej, jednolitej konsystencji i powoli przechodzić do dań z kawałkami warzyw, kaszą czy ziarenkami ryżu. W ofercie BoboVita znajdziesz obiadki i zupki dla niemowląt oraz małych dzieci, w tym również słoiczki po 15. miesiącu życia – z dużymi kawałkami do gryzienia.

*zgodnie z przepisami prawa żywność dla niemowląt i małych dzieci nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku

[1] Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A., Rybak, A., Zalewski, B. M., Nehring-Gugulska, M., … & Jackowska, T. (2021). Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria11, 321-338.

[2] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.

[3] Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl)