Prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczowa dla zdrowia i prawidłowego rozwoju maluszków. Nieodpowiednie odżywianie może prowadzić do zaburzeń rozwoju, niedoborów składników odżywczych i chorób. Jak skomponować zdrowy i pełnowartościowy jadłospis dla Twojej pociechy? Na jakie zupki oraz obiadki dla niemowląt i małych dzieci warto postawić? Sprawdź!
Dieta maluszka – różnorodna i zbilansowana
Najbardziej wartościowym pokarmem dla niemowląt i małych dzieci jest mleko mamy. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuowanie takiego karmienia przynajmniej do ukończenia przez nie 1. roku, a najlepiej – do końca 2. roku.
W drugim półroczu życia dziecko staje się bardziej aktywne i wzrasta jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze, m.in. witaminę D, żelazo, wapń i jod. To moment, w którym możesz zacząć myśleć o przygotowaniu zupek i obiadków dla niemowląt. Pediatrzy oraz specjaliści do spraw żywienia zalecają wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety malucha, kiedy niemowlę wykazuje umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spożywania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. t.ż. (początek 7. m.ż.)[1]. Pamiętaj, aby nowe produkty – warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso – wprowadzać pojedynczo i stopniowo, obserwując, czy po spożyciu któregoś z nich nie pojawiły się reakcje alergiczne lub problemy ze strony układu pokarmowego.
Dieta rocznego dziecka powinna być różnorodna i odpowiednio zbilansowana. Dobrze skomponowane, zdrowe posiłki dostarczą maluchowi odpowiedniej ilości składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ważna jest również regularność posiłków – pozwala utrzymać energię i dobre samopoczucie przez cały dzień.
Roczniak powinien spożywać 5 posiłków dziennie, w tym 3 większe: śniadanie, obiad, kolację oraz 2 mniejsze: drugie śniadanie i podwieczorek. Mleko jest już wówczas uzupełnieniem diety, a nie jej podstawą.
Jak powinien wyglądać jadłospis rocznego dziecka?
Roczne dziecko każdego dnia powinno otrzymywać odpowiednią ilość białka, które jest niezbędne m.in. do budowy i regeneracji tkanek. Jego źródła to np.: rośliny strączkowe, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne. Nie można zapominać również o prawidłowej podaży węglowodanów, dostarczających energii tak potrzebnej dziecku do rozwoju mózgu, zabawy i eksplorowania świata.
Komponując śniadanie czy obiad dla rocznego dziecka, warto pamiętać też o dodaniu do posiłku niewielkiej ilości wysokiej jakości tłuszczu. Tłuszcze są również ważnym źródłem energii, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, układu krwionośnego i narządu wzroku.
Ważnymi składnikami w diecie dziecka są warzywa i owoce, bogate w różnorodne witaminy i minerały. Przyjmuje się, że w codziennym menu roczniaka powinno znaleźć się:
- 5 porcji warzyw,
- 4 porcje owoców,
- 5 porcji produktów zbożowych,
- 3 porcje mleka/produktów mlecznych,
- 1-2 porcje mięsa, ryb, jaj[2].
Przygotowując samodzielnie obiadki dla niemowląt lub małych dzieci, należy zwracać uwagę na pochodzenie wykorzystywanych artykułów spożywczych. Dobrym pomysłem jest zaopatrywanie się w produkty u sprawdzonych dostawców, rolników, sadowników lub w sklepach ekologicznych. Warto mieć świadomość, że wiele warzyw i owoców na marketowych półkach pochodzi z innych krajów. Aby przetrwać długą drogę do Polski, musiały zostać odpowiednio zakonserwowane – w innym wypadku zepsułyby się już podczas transportu.
Jeśli nie masz możliwości zaopatrywania się u sprawdzonych dostawców, w takiej sytuacji rozwiązaniem są słoiczki dla dzieci i niemowląt, np. BoboVita.
Rozszerzając dietę, nie zapominaj również o podawaniu swojemu szkrabowi czystej wody (najlepsza będzie woda źródlana lub naturalna woda mineralna – niskozmineralizowana, niskosodowa, niskosiarczanowa) – odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i zdrowia.
Pełnowartościowe zupki i obiadki dla niemowląt oraz małych dzieci
Jeżeli chcesz mieć pewność, że posiłek, który podajesz swojemu maluszkowi jest dla niego odpowiedni i składa się z wysokiej jakości surowców, oraz że jest dostosowany pod względem wartości odżywczych, energetycznych i konsystencji do etapu rozwoju malucha, postaw na słoiczki, np. BoboVita. Gotowe zupki i obiadki dla niemowląt i małych dzieci są bezpiecznym wyborem dla Twojej pociechy, ponieważ nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku*, a wszystkie wykorzystane do ich produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw i spełniają restrykcyjne normy. Warzywa i owoce są dokładnie badane pod kątem pozostałości pestycydów, metali szkodliwych dla zdrowia i innych zanieczyszczeń[3]. Mięso zawarte w zupkach i obiadkach dla niemowląt i małych dzieci BoboVita jest sprawdzane pod kątem obecności antybiotyków i zanieczyszczeń mikrobiologicznych, tak samo ryby – pochodzą z certyfikowanych połowów, są wolne od zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych.
Więcej o tym, jak BoboVita dba o jakość posiłków, przeczytasz na stronie: https://www.bobovita.pl/jakosc-bobovita.
Wszystkie posiłki powinny być dopasowane do wieku i umiejętności maluszka. Zbyt mała podaż składników odżywczych może skutkować niedoborami żywieniowymi i w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jednocześnie podawanie dziecku zbyt obfitych i zbyt kalorycznych posiłków może skutkować różnego rodzaju problemami ze strony układu pokarmowego, a także nadwagą lub otyłością.
Obiadki i zupki BoboVita posiadają na etykietach oznaczenie wieku, od jakiego można zacząć podawać je maluchom.
Na początku rozszerzania diety warto sięgnąć po słoiczki z posiłkami o gładkiej, jednolitej konsystencji i powoli przechodzić do dań z kawałkami warzyw, kaszą czy ziarenkami ryżu. W ofercie BoboVita znajdziesz obiadki i zupki dla niemowląt oraz małych dzieci, w tym również słoiczki po 15. miesiącu życia – z dużymi kawałkami do gryzienia.
*zgodnie z przepisami prawa żywność dla niemowląt i małych dzieci nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku
[1] Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A., Rybak, A., Zalewski, B. M., Nehring-Gugulska, M., … & Jackowska, T. (2021). Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 321-338.
[2] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.
[3] Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl)
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!