Ciąża i karmienie piersią to piękny, ale również wymagający czas w życiu kobiety. Dbanie o prawidłową i różnorodną dietę jest wówczas niezwykle ważne. Jednocześnie jednak musimy pamiętać, że nie wszystkie produkty są w tym okresie wskazane. Jednym z tych, które budzą spore wątpliwości są ananasy. Wiele kobiet zastanawia się, czy może bezpiecznie spożywać te owoce z korzyścią dla siebie i dziecka. Dlatego też postanowiliśmy przyjrzeć się tej kwestii nieco bliżej i odpowiedzieć na pytanie, czy ananas to bezpieczny produkt w diecie kobiet ciężarnych i karmiących.
Czy karmiąca kobieta może jeść ananas?
Ananas to popularny i słodki owoc, który cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Mimo to w okresie karmienia piersią wiele kobiet zastanawia się czy może spożywać go bez obaw. Spowodowane jest to wieloma mitami, które narosły wokół bromelainy. Jest to enzym trawienny, który jest obecny w ananasie, który stanowi wsparcie w metabolizmie białek. W związku z tym istnieje teoria, że spożywanie ananasa może doprowadzić do rozkładu białek w pokarmie matki, przez co zmieni on swój smak oraz właściwości. Pragniemy jednak uspokoić – nic takiego nie ma miejsca. Wprost przeciwnie. Bromelaina jest enzymem, który nie tylko nie wpływa na jakość pokarmu, ale również może wykazywać działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przyczynia się do łagodzenia obrzęków oraz przyspiesza gojenie ran. W okresie połogu właściwości te są wprost nieocenione. Dlatego też karmiące mamy bez obaw mogą jeść ananasy. Tym bardziej, że mają one również inne cenne składniki odżywcze takie jak:
- Witamina C: Ananas jest bogaty w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Pomaga we wzmocnieniu układu odpornościowego, wspiera zdrową skórę, ponieważ niezbędna jest do produkcji kolagenu.
- Błonnik: Ananas zawiera błonnik, który jest korzystny dla układu pokarmowego. Pomaga regulować perystaltykę jelit, co może przeciwdziałać zaparciom.
- Mangan: Ananas jest źródłem manganu, który jest bardzo ważny w przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie, w tym w metabolizmie węglowodanów i białek.
- Witamina B6: Ta witamina jest ważna dla produkcji hormonów, prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
- Witamina B1 (tiamina): Witamina ta pomaga w przekształcaniu węglowodanów w energię.
Mówiąc o jedzeniu ananasów w okresie karmienia piersią warto jednak wspomnieć, że jest to owoc, który charakteryzuje się dużą zawartością cukrów prostych, może więc powodować nagłe wzrosty poziomu cukru we krwi, szczególnie jeśli będzie spożywany w nadmiarze. Warto więc zachować umiar i w okresie ciąży sięgać również po inne, mniej słodkie owoce.
Ananas w ciąży – czy można ją jeść?
Wiemy już, że ananas nie jest produktem zabronionym w okresie karmienia piersią. Jak jednak sprawa wygląda w przypadku ciąży? Bardzo podobnie. Oczekując dziecka kobieta również bez obaw może spożywać ananasy. Wspomniane wyżej właściwości ananasa, które owoc zawdzięcza obecności bromelainy sprawiają, że spożywanie ananasów może pomóc w łagodzeniu wielu dolegliwości ciążowych. Ananas może również pozytywnie wpływać na odporność. To jednak nie wszystko. W jego składzie znajdziemy bowiem także foliany a dokładniej kwas foliowy, który odgrywa znaczącą rolę w rozwoju układu nerwowego u płodu. Korzyści z jedzenia ananasów jest więc sporo. Pamiętać jednak musimy o wysokiej zawartości cukru w tych owocach. Jest to szczególnie istotne w przypadku pań, które zagrożone są cukrzycą ciążową. Niemniej jednak sporadyczne sięganie to ten pyszny, tropikalny owoc nie przynosi matce i dziecku żadnego zagrożenia.
Wpływ ananasa na zdrowie karmiącej mamy
Karmiące matki wybierając produkty, po które sięgają najczęściej skupiają się wyłącznie na tym, czy nie będą miały one negatywnego wpływu na pokarm oraz zdrowie dziecka. Warto jednak pochylić się również nad tym, jak dany produkt wpływa na zdrowie karmiącej mamy. W przypadku ananasa nie ma wątpliwości, że wpływ ten jest bardzo korzystny. Jak wspominaliśmy zawarte w ananasie substancje mogą wykazywać działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, likwidować obrzęki czy wspierać odporność. Co więcej, jest to także owoc, który dzięki obecności cukru może dodawać energii. Kluczowe znaczenie ma spożywanie go w umiarkowanej ilości oraz odpowiedniej formie. Karmiącym mamom zaleca się jedzenie surowego ananasa i unikanie produktów w puszkach. Owoce w tym przypadku najczęściej są bowiem zamoczone w słodkim syropie co jeszcze podnosi zawartość cukru. Ananasa możemy spożywać samodzielnie, w postaci koktajli, owocowych sałatek czy mrożonych sorbetów. Możliwości jest więc naprawdę sporo. W miarę możliwości warto sięgać po owoce pochodzące z ekologicznych upraw, które wolne są od pestycydów i innych środków chemicznych.
Podsumowując, ananas to jeden z tych owoców, które są bezpieczne zarówno dla matki, jak i dziecka, zarówno w okresie ciąży, jak i w czasie karmienia piersią. Jeśli jednak mamy jakiekolwiek wątpliwości dotyczące jego spożywania warto zasięgnąć porady lekarza, który odpowie na wszystkie nasze pytania.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!