Dieta w okresie ciąży i karmienia piersią ma ogromne znaczenie – zarówno dla samopoczucia mamy, jak i dla zdrowego rozwoju dziecka. Wiemy, że powinna być jak najbardziej różnorodna i zróżnicowana, niemniej jednak istnieją produkty, które mogą budzić nasze wątpliwości. Jednym z nich jest bez wątpienia kapusta. Istnieje wiele mitów dotyczących tego warzywa. Pora je rozwiać. Sprawdźmy więc, czy podczas ciąży i karmienia piersią możemy sięgać po kapustę, czy też jest to produkt, którego lepiej unikać.
Czy karmiąca kobieta może jeść kapustę?
Kapusta jest warzywem, które cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na jej smak, wartości odżywcze i wszechstronność w kuchni. Jest jednocześnie jednym z tych produktów, które mogą wywoływać pewne obawy u karmiących mam. Czy słusznie? Jak się okazuje, nie do końca. Kapusta jest bowiem warzywem, które z powodzeniem możemy spożywać w okresie karmienia piersią. Jest ona bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić możemy:
- Witaminę C: kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu (ważnego dla skóry i tkanki łącznej) i działa jako silny antyoksydant.
- Witaminę K: Kapusta dostarcza witaminy K, która ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi.
- Błonnik: Kapusta zawiera błonnik, który reguluje trawienie, wspomaga procesy trawienne i zapewnia uczucie sytości.
- Witaminę A: W kapuście znajduje się witamina A, która jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu immunologicznego.
- Witaminę B6: Ta witamina odgrywa rolę w metabolizmie białka i jest istotna dla zdrowia mózgu i układu nerwowego.
- Potas: Pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymywać równowagę elektrolitów.
Mówiąc o korzyściach zdrowotnych związanych ze spożywaniem kapusty nie sposób nie wspomnieć również o tym, czego obawia się wiele mam, czyli o wzdęciach i kolkach u dziecka. Nie od dziś wiadomo, że kapusta jest warzywem, które może zwiększać produkcję gazów w układzie pokarmowym i powodować nieprzyjemne dolegliwości. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie z niej zrezygnować. Należy zachować umiar i zacząć od spożywania niewielkich ilości kapusty. W tym czasie zwróćmy uwagę na zachowanie malucha. Jeśli zaczyna zmagać się z bolesnymi kolkami, staje się nerwowy i płaczliwy warto zrezygnować na jakiś czas ze spożywania kapusty i zasięgnąć porady lekarskiej.
Kapusta w ciąży – czy można ją jeść?
Ciąża jest okresem, kiedy to co jemy ma ogromny wpływ również na zdrowie rozwijającego się dziecka. Z tego powodu wiele kobiet obawia się jedzenia kapusty w tym okresie. Wiemy już jednak, że nie ma ku temu podstaw. Kapusta to warzywo zdrowe, którego cenne składniki wymieniliśmy powyżej. Co więcej, jest ona także źródłem kwasu foliowego, który jak wiadomo odgrywa ogromną rolę w rozwoju układu nerwowego u dziecka. Nie bez znaczenia jest również fakt, że jest to produkt niskokaloryczny, co może być istotną informacją dla pań, które chcą uniknąć nadwagi ciążowej. Ponownie jednak warto przypomnieć o tym, że kapusta może (choć oczywiście nie musi) powodować gazy i wzdęcia. W okresie ciąży mogą być one szczególnie dotkliwe, dlatego każda kobieta powinna obserwować reakcje swojego organizmu. Jeśli kapusta jest dobrze tolerowana nic nie stoi na przeszkodzie by ją spożywać. Jeśli zaś odczuwa nieprzyjemne dolegliwości warto zrezygnować z kapusty na rzecz innych wartościowych odżywczo warzyw.
Wpływ kapusty na zdrowie karmiącej mamy
Wiemy już, że kapusta jest warzywem, które spożywane w umiarze nie powinno zaszkodzić dziecku. Jaki jednak jest jej wpływ na zdrowie młodej mamy? Mówiąc najprościej, bardzo pozytywny. Kapusta jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Jej regularne spożywanie w umiarkowanych ilościach pozwala między innymi zadbać o układ odpornościowy, co jest niezwykle ważne w okresie karmienia piersią kiedy to wskazane jest unikanie infekcji. To jednak nie wszystko. Witamina K, którą znajdziemy w tym warzywie pomaga w utrzymaniu prawidłowego krzepnięcia krwi, co jest ważne w okresie poporodowym. Mangan z kolei pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i przemianach metabolicznych. Dodatkowo, kapusta może pomóc karmiącej mamie utrzymać prawidłową wagę ciała. Po porodzie wiele kobiet chce wrócić do wagi sprzed ciąży. Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, które może pomóc w kontrolowaniu wagi w sposób zdrowy i zrównoważony.
W jakiej formie spożywać kapustę w okresie ciąży i karmienia piersią?
Kapusta jest warzywem, które możemy spożywać na wiele różnych sposobów. W przypadku kobiet ciężarnych i karmiących warto rozważyć:
- surową kapustę w formie sałatek – zachowuje ona wówczas wszystkie składniki odżywcze,
- kapustę gotowaną na parze – zachowa cenne składniki a jednocześnie będzie bardziej lekkostrawna,
- kapustę kiszoną – nie tylko zachowuje ona witaminy ale również zawiera cenne probiotyki wspierające układ pokarmowy.
Podsumowując, kapusta to zdrowe warzywo, które bezpiecznie możemy spożywać zarówno w czasie ciąży jak i karmienia piersią. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru oraz obserwowaniu reakcji organizmu – zarówno w przypadku matki, jak i dziecka.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!