Czas ciąży i karmienia piersią to niezwykłe wyzwanie dla organizmu kobiety, który w tym czasie wymaga szczególnej dbałości o zdrowe odżywianie. Budzi to wiele wątpliwości, które dotyczą spożywania różnych produktów. Wiele pań zastanawia się, po jakie owoce może sięgać w tym czasie. Przykładem może być gruszka – z jednej strony doceniana za właściwości odżywcze, z drugiej oceniana jako owoc dość ciężkostrawny. Pora więc odpowiedzieć na pytanie, czy jedzenie gruszek w czasie ciąży i laktacji jest bezpieczne, czy też lepiej zrezygnować z tych owoców.
Czy karmiąca kobieta może jeść gruszki?
Gruszki należą do jednych z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Spożywane są nie tylko w formie surowej, ale również jako przetwory czy składnik deserów. Nie ma w tym nic dziwnego – ten soczysty owoc charakteryzuje się doskonałym, słodkim smakiem. Czy jednak spożywanie gruszek w okresie laktacji jest bezpieczne dla zdrowia matki i dziecka? Odpowiedź brzmi – tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących spożywania gruszek w okresie karmienia piersią. Są one cennym źródłem składników odżywczych. Wśród nich wymienić możemy błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowej perystaltyki jelit i może przeciwdziałać problemom trawiennym. Innym ważnym składnikiem jaki znajdziemy w gruszkach jest obecność C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy K, która jest istotna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości.
Zawierają także potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. W gruszkach nie znajdziemy za to substancji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie dziecka. Niemniej jednak pamiętać należy o sporadycznie pojawiających się reakcjach alergicznych u noworodków i niemowląt. Jeśli dziecko zaczyna być niespokojne, pojawiają się objawy mogące świadczyć o alergii takie jak wysypka, bolesność brzuszka czy biegunki, wówczas warto zrezygnować chwilowo ze spożywania gruszek i skontaktować się z lekarzem.
Gruszka w ciąży – czy można ją jeść?
Ciąża to wyjątkowy czas, podczas którego warto uważniej przyjrzeć się swojej diecie. Nie ma jednak żadnych racjonalnych powodów, aby na ten czas zrezygnować ze spożywania gruszek. To pyszne owoce, które, jak wspominaliśmy, zawierają wiele cennych składników. Połączenie słodkiego smaku z niską kalorycznością sprawia, że doskonale sycąc nie powodując przybierania na wadze. W okresie ciąży warto docenić, że zawierają między innymi wspomniany już błonnik, który może okazać się pomocny w przeciwdziałaniu dolegliwościom trawiennym często pojawiającym się w tym okresie. To jednak nie wszystko. Gruszki mogą również okazać się być pomocne w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi ze względu na obecność potasu.
Wielu specjalistów od spraw żywienia wskazuje również na to, że owoce te zawierają antyoksydanty, takie jak flawonoidy i polifenole, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Ich spożywanie może więc uchronić nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, który bywa przyczyną wielu chorób i infekcji.
Decydując się na jedzenie gruszek w okresie ciąży warto jednak świadomie wybierać owoce. Powinny być dojrzałe, lecz jednocześnie świeże. Unikajmy więc jedzenia owoców, które mają widoczne ślady zepsucia w postaci plam. Ponadto dobrym pomysłem jest wybór gruszek z ekologicznych upraw. Są one wolne od pestycydów oraz innych środków ochrony roślin, które mogłyby zawierać toksyczne dla rozwijającego się dziecka substancje. Wybierając takie owoce możemy jeść je bez żadnych obaw, zawsze kiedy mamy na to ochotę.
Wpływ gruszek na zdrowie karmiącej mamy
Wiemy już, że gruszki to bezpieczny produkt, po który bez obaw o zdrowie dziecka możemy sięgać podczas karmienia piersią. Warto jednak mieć świadomość, że ich spożywanie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie karmiącej mamy. Jak wspominaliśmy owoce te są źródłem witaminy C, która nie tylko działa korzystnie na układ odpornościowy pozwalając mamie unikać infekcji ale również bierze udział w syntezie kolagenu.
Ten z kolei jest niezwykle ważny dla odzyskania jędrności i sprężystości skóry co dla kobet po ciąży ma ogromne znaczenie w powrocie do formy. Po drugie warto przypomnieć o zawartości błonnika, który może pomóc w prawidłowym trawieniu. Z powodu jego wysokiej zawartości warto jednak zachować umiar w spożywaniu gruszek. Zbyt duża ilość błonnika może bowiem doprowadzić do powstania zaparć i wzdęć. Niemniej jednak, sporadyczne sięganie po te owoce zdecydowanie przynosi o wiele więcej korzyści.
W jaki sposób spożywać gruszki w ciąży i w okresie laktacji?
Gruszki są owocami, które możemy spożywać na wiele sposobów. Najwięcej cennych składników odżywczych dostarczają nam oczywiście w formie surowej, niemniej jednak mogą także być podstawowym składnikiem w przygotowywaniu konfitur i dżemów. Wiele pań w okresie ciąży ceni sobie delikatny smak pieczonych gruszek. Możemy również dodawać je do potraw mięsnych np. dań z kaczki. Słowem, sposobów na wykorzystanie tych smacznych owoców jest naprawdę sporo.
Podsumowując, gruszki to owoce, których jedzenie nie muszą się obawiać kobiety w ciąży oraz mamy karmiące piersią. Są wartościowym produktem, który może dostarczyć nam wiele cennych składników odżywczych mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu mamy oraz dziecka.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!