kobieta gotuje w garnku

Kuchnia elektryczna – na jakiej zasadzie działa indukcja?

Planujesz zakup nowej kuchenki? Masz wiele możliwości! Jeśli w twoim mieszkaniu możesz podłączyć się do instalacji gazowej, jedną z opcji jest kuchnia gazowo-elektryczna. W nowszych budynkach jednak nie ma dostępu do gazu – pozostaje więc wybór kuchni elektrycznej. Także i tutaj możesz wybierać między kuchnią z płytą ceramiczną oraz indukcyjną. Jak działają i jakie są ich największe zalety? Sprawdź, by wybrać najlepszy sprzęt do przygotowywania obiadów dla całej rodziny!

Kuchnia elektryczna – jakie są jej rodzaje?

Szukając kuchni elektrycznej, masz do wyboru sprzęt z płytą ceramiczną lub indukcyjną. Ten drugi rodzaj uchodzi za bardziej nowoczesny, a przez to – jest chętnie wybierany.

Kuchenki elektryczne z płytą ceramiczną mają pola grzewcze, które – zasilane prądem – odpowiednio się nagrzewają. Niektóre nowoczesne modele mają nawet funkcję wykrywania ciężaru garnka, które automatycznie włączają ogrzewanie pola. Do największych zalet tego typu urządzeń należy łatwe utrzymanie ich w czystości. Kuchenki elektryczne, w przeciwieństwie do gazowych, nie mają palników, które trudno doczyścić. Powierzchnia jest płaska, pozbycie się zabrudzeń nie powinno sprawić ci żadnych problemów!

Korzystanie z kuchni elektrycznej jest proste i intuicyjne – zwykle panel sterowania także na skorzystanie z timera lub programatora czasowego – to duże ułatwienie przy przygotowywaniu posiłków dla całej rodziny!

Jeśli jesteś zainteresowany tym rodzajem kuchenki, pamiętaj, że wraz z polami grzewczymi nagrzewa się cała płyta – trzeba być więc ostrożnym, by uniknąć poparzenia. Oczywiście, producenci pomyśleli o zabezpieczeniach – takich jak wskaźnik uruchomionego pola grzewczego. Ryzyko więc jest niewielkie – trzeba jednak sobie zdawać z niego sprawę.

Jak działa kuchnia z płytą indukcyjną?

Inaczej jest z indukcją! Z wyglądu taka kuchenka przypomina kuchnię z płytą ceramiczną – powierzchnia jest płaska i bez większego wysiłku utrzymasz ją w czystości. Prawdziwa różnica tkwi w zasadzie działania. Pola grzewcze mają wbudowane cewki, które generują pole magnetyczne. Po tym, jak dotknie je dno ferromagnetycznego garnka, naczynie zaczyna się nagrzewać. A wraz z nim – jego zwartość! Warto zwrócić uwagę na to, że szybkie gotowanie to jeden z najmocniejszych atutów tego rodzaju urządzenia.

Za indukcją przemawia także bezpieczeństwo – sama płyta się nie nagrzewa, ryzyko przypadkowego oparzenia jest więc minimalne.

Sterowanie kuchnią z płytą indukcyjne zwykle jest proste i intuicyjne. Warto wspomnieć, że niektórzy producenci oferują szereg ułatwiających gotowanie rozwiązań – jednym z najpopularniejszych jest łączenie pól grzewczych. Położysz na płycie podłużne naczynie? Nie ma problemu! Jego zawartość zostanie równomiernie podgrzana.

Do długiej listy zalet sprzętów tego rodzaju należy dopisać również niskie zużycie prądu. Jeśli szukasz energooszczędnego sprzętu do kuchni, indukcja będzie najlepszym wyborem!

Kuchnia z płytą indukcyjną czy płyta do zabudowy

Gdy już wiesz, że indukcja to rozwiązanie dla ciebie, pora zdecydować, na jaką formę się zdecydujesz! Możesz postawić na wolnostojącą kuchnię z płytą indukcyjną lub płytę do zabudowy i oddzielnie piekarnik. To drugie rozwiązanie da ci wiele możliwości aranżacyjnych.

Sprawdź kuchenki elektryczne w sklepie MediaMarkt i wybierz model dla siebie! Pamiętaj, by zwrócić szczególną uwagę na parametry piekarnika. W dużej mierze to nimi różnią się poszczególne modele. Dobrą podpowiedzią mogą być recenzje użytkowników, którzy chętnie dzielą się informacjami o tym, jak kuchenki sprawdzają się na co dzień!