kobieta obiera sliwki

Śliwki a ciąża i karmienie piersią – czy można je bezpiecznie jeść?

Ciąża i okres karmienia piersią to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, który wiąże się nie tylko z radością związaną z oczekiwaniem na przyjście na świat nowego członka rodziny, ale również z większą troską o zdrowie i odpowiednią dietę. Wiele kobiet w tym czasie ma obawy dotyczące spożywania różnego rodzaju produktów. Często dotyczą one nawet owoców, które jak wiemy są zdrowym źródłem cennych składników. Jednym z owoców, który budzą wątpliwości są śliwki. Dlatego też w naszym artykule spróbujemy znaleźć odpowiedź na to pytanie. Sprawdźmy więc, czy jedzenie śliwek w ciąży oraz podczas karmienia piersią jest bezpieczne.

Czy karmiąca kobieta może jeść śliwki?

Karmienie piersią to wyjątkowy okres, w którym to, co spożywa matka, ma bezpośredni wpływ na zdrowie i rozwój jej dziecka. Pytanie o bezpieczeństwo spożywania śliwek jest więc zrozumiałe. Odpowiadamy więc – spożywanie śliwek w czasie karmienia jest dozwolone. Co więcej, może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. W śliwkach możemy znaleźć wiele cennych składników odżywczych. Pierwszym z nich jest witamina C wspomagająca odporność. Ponadto owoce te są bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Może on pomóc w regulacji trawienia, zapobiegać zaparciom oraz wspierać zdrowie jelit. Kolejną zaletą śliwek jest obecność przeciwutleniaczy.

Mówiąc o spożywaniu śliwek w okresie karmienia piersią warto wspomnieć jednak o tym, że owoce te zawierają sorbitol czyli naturalny cukier alkoholowy, który może działać przeczyszczająco. Jeśli karmiąca mama spożywa duże ilości śliwek substancja ta może mieć wpływ na samopoczucie dziecka i powodować biegunki oraz problemy trawienne. Dlatego też ważne jest zachowanie umiaru w spożywaniu śliwek w okresie karmienia piersią i dbanie o różnorodną dietę. Poza tym warto także obserwować zachowanie dziecka oraz jego samopoczucie. Jeśli pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy dobrze jest zaprzestać spożywania śliwek na czas konsultacji z lekarzem.

Śliwki w ciąży – czy można ją jeść?

Śliwki to owoc, który budzi wiele pytań wśród przyszłych mam, zwłaszcza podczas ciąży, kiedy troska o zdrową dietę staje się szczególnie istotna. Czy można jeść śliwki w ciąży? Odpowiedź brzmi tak, śliwki stanowią bezpieczny produkt, choć należy pamiętać o tym, by spożywać go z rozwagą, biorąc pod uwagę pewne zastrzeżenia. Jak wspominaliśmy, w śliwkach można znaleźć składniki, takie jak błonnik i sorbitol, które mogą pomóc przyszłej mamie w problemach z zaparciami. Jednocześnie jednak pamiętajmy, że zbyt duża ilość śliwek może zadziałać odwrotnie i doprowadzić do negatywnych objawów takich jak wzdęcia czy biegunki.

Kolejną zaletą spożywania śliwek w ciąży jest wzmacnianie swojej odporności, które jest możliwe ze względu na obecność witaminy C w tych owocach. W owocach tych znajdziemy również potas, który jest niezbędny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jednocześnie śliwki pozostają produktem stosunkowo niskokalorycznym. Przeciętnie, średnia śliwka o wadze około 100 gramów zawiera około 46-50 kalorii. Wybieranie tych owoców zamiast słodkich, przetworzonych przekąsek może więc pomóc przyszłej mamie w uniknięciu nadwagi ciążowej i jej negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Słowem, nie warto rezygnować ze śliwek w okresie ciąży, choć powinny one pozostać przekąską, którą spożywamy z umiarem nie zapominając o różnorodności spożywanych owoców.

kobieta w ciazy wybiera sliwki

Wpływ śliwek na zdrowie karmiącej mamy

Jak więc widać, śliwki mogą stanowić zdrowy i bezpieczny produkt, który może stanowić element diety matki karmiącej mając pozytywny wpływ na jej zdrowie wspierając jej odporność, ułatwiając trawienie czy regulując ciśnienie krwi. Musimy jednak pamiętać o rozwadze w ich spożywaniu. Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, aby śliwki rzeczywiście mogły mieć pozytywny wpływ na zdrowie kobiety karmiącej piersią jest wybór odpowiednich owoców. Przede wszystkim, w trosce o bezpieczeństwo matki i dziecka należy stawiać na owoce świeże, jędrne oraz pozbawione oznak zepsucia takich jak np. plamki czy widoczna pleśń. Poza tym, warto stawiać na owoce, które pochodzą z ekologicznych upraw – nie są one traktowane środkami ochrony roślin, dzięki czemu wolne są od chemikaliów i szkodliwych toksyn. Wybierając takie owoce i zachowując umiar możemy cieszyć się pozytywnym wpływem śliwek na zdrowie.

W jakiej formie spożywać śliwki w czasie ciąży i karmienia piersią?

Chcąc wykorzystać wszystkie cenne składniki odżywcze, które zawarte są w śliwkach warto sięgać po nie w postaci świeżej lub suszonej. Brak wysokich temperatur sprawia, że wszystkie witaminy pozostają obecne i łatwo przyswajalne. Ze śliwek możemy jednak stworzyć różne przetwory takie jak powidła czy kompoty. Aby były zdrowo warto zatroszczyć się o użycie jak najmniejszej ilości cukru lub skorzystać ze zdrowszych zamienników takich jak erytrytol. Ponadto, śliwki mogą stanowić także dodatek do dań mięsnych (np. pieczonego schabu) oraz ciast i deserów.

Podsumowując, śliwki to smaczny i zdrowy owoc, który można jeść zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią. Warto jednak zachować umiar w spożywaniu śliwek, aby cieszyć się ich smakiem i korzyściami zdrowotnymi.

Dziękujemy Kasi Nowak z Kobietadoskonala.pl za wsparcie przy tworzeniu treści tego artykułu.