majonez

Majonez w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

Każda mama spodziewająca się maluszka stara się odżywiać jak najzdrowiej, aby jej dziecko rozwijało się prawidłowo, a ciąża była bezpieczna i donoszona. Dwoją się i troją, spełniając setki wymagań zdrowego odżywiania i odpowiedniej pielęgnacji. Niestety często wiąże się to z wieloma wyrzeczeniami, do których skrupulatnie się dostosowują, odmawiając sobie najmniejszej choćby przyjemności. Czy faktycznie jest to konieczne, czy majonez w ciąży może w jakikolwiek sposób zagrażać jej dziecku? 

Jakie wartości odżywcze ma majonez?

Czym tak naprawdę jest majonez i z czego jest wykonany czy ma jakiekolwiek właściwości odżywcze? I przede wszystkim, czy majonez w ciąży jest bezpieczny dla dziecka?

Majonez ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest smacznym dodatkiem nie tylko do kanapek, ale również sałatek czy przystawek. Wykonuje się go z oleju, żółtek i różnych dodatków smakowych. Odpowiednio wykonany ma gęstą strukturę i jest łagodny w smaku. Jeśli chodzi o jego składniki odżywcze, to zależne jest to od składników, z jakich go wykonujemy lub jaki skład ma ten wybierany przez nas w sklepie. Niestety wiele z nich ma sporo różnych niepotrzebnych dodatków jak cukier czy dodatki konserwujące. Już sama nazwa takich produktów wskazuje na to, że ze zdrowiem nie mają one nic wspólnego. W takiej sytuacji majonez można zastąpić innymi zamiennikami, na przykład jogurtem naturalnym. Na rynku pojawiło się również wiele majonezów wegańskich, nasuwa się jednak pytani, czy są one bezpieczne?

ciezarna kobieta

Majonez w ciąży – czy jest bezpieczny do jedzenia?

Majonez jest dodatkiem do wielu codziennych potraw. Jeśli więc kobietę w ciąży nachodzi ochota na jajka lub sałatkę z majonezem to zaczyna zastanawiać się, czy jest on bezpieczny dla niej samej, a przede wszystkim dla dziecka. Wszystko jednak zależy od tego, jaki ma on skład. Najpopularniejszy z nich to Winiary, który jak się okazuje, jest również najbezpieczniejszy w ciąży. Niestety panie, które uważają, że majonez przygotowany przez nie same w domowej kuchni będzie najlepszy, mogą się nie miło zaskoczyć, ponieważ podczas jego wykonania nie poddają one jajek, z których jest wykonany do obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Oznacza to, że są one najbardziej narażone na zakażenie salmonellą, która może prowadzić do poronienia.

Warto jest więc nie kombinować i kupić w sklepie spożywczym majonez, który będzie miał odpowiedni skład i będzie bezpieczny dla przyszłych mam i ich dzieci. Mimo że nie zawiera on zbyt wielu wartościowych składników, to jeśli nachodzi nas na niego silna chęć, możemy sobie na tę przyjemność pozwolić. Należy jednak mieć na uwadze, że każdy ten produkt jest wysokokaloryczny, oznacza to, że nie możemy jeść go w dużych ilościach dla własnego zdrowia i szczupłej sylwetki. Lepiej jest więc wybierać produkty, które mają więcej składników odżywczych niż ten dodatek.

Majonez a salmonella – czy może ją powodować?

Niestety majonez w ciąży nie jest do końca bezpieczny, ponieważ grozi to nie małym ryzykiem zakażenia salmonellą. Ta natomiast prowadzi do wielu objawów jak gorączka oraz zmniejsza ilość tlenu, który idzie do płodu. Oznacza to, że istnieje realne zagrożenie poronieniem. Ważne jest wiec, by uważać podczas spożywania nabiału, zwłaszcza jajek, które są składnikiem majonezu. Czy w ciąży można jeść majonez? Można jednak należy wybierać ten najbezpieczniejszy, na przykład majonez Winiary w ciąży nie jest zakazane i uważa się, że jest jednym z najbezpieczniejszych na rynku.

Wytwarzanie majonezu bazuje na surowych jajkach, które nie są poddawane pasteryzacji. Należy pamiętać, że wszystkie bakterie w tych produktach giną dopiero w 60 stopniach Celsjusza, a dodatkowo są one rzadko myte przed użycie, a przecież to właśnie skorupka zwiększa ryzyko przenikania bakterii.

kobieta w ciazy mysli

Chcesz utrzymać szczupłą sylwetkę? Zrezygnuj z majonezu w ciąży!

Praktycznie każda mama chce wrócić do swojej figury sprzed ciąży możliwie jak najszybciej. Stosowanie destrukcyjnej diety, zwłaszcza podczas karmienia piersią nie jest wskazane, dlatego też warto, jest zwracać uwagę na produkty, które spożywamy. Wiele z nich jest wysokokaloryczne, w tym właśnie majonez. Majonez w ciąży nie powinien być spożywany zbyt często, ale po porodzie, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, tez nie. Dietetycy jasno informują, że 100 g tego produktu ma aż 700 kalorii!! Jest to naprawdę bardzo dużo i wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej.  Najbezpieczniej będzie wybierać jako dodatek do jajek lub sałatek inne produkty, które są mniej kaloryczne jak na przykład jogurt naturalny, który jest nie mniej smaczny.

Wystarczy stosować odpowiednią, pełną w wartości odżywcze dietę, by nasze ciało wróciło do normy jak najszybciej, dla własnego, lepszego samopoczucia. Oczywiście nie oznacza to, że musimy raz na zawsze zrezygnować z przyjemności, jakimi są słodycze, słodkie napoje lub właśnie majonez, jednak nie sięgajmy po nie zbyt często. Raz w tygodniu to odpowiednia liczba, która na pewno nam nie zaszkodzi, a sprawi trochę przyjemności. Cieszmy się tymi wyjątkowymi chwilami z dzieckiem!