Panie, które lubią smażona kaszankę, a zarazem starają się jeść zdrowo w ciąży, zastanawiają się, czy produkt ten nie jest szkodliwy dla nich samych i dla dziecka. W jej skład wchodzą: kasza jęczmienna lub gryczana, podroby (ozory, płuca, skóra), krew, mięso wieprzowe i przyprawy. To właśnie ten składnik, jakim jest krew, budzi w kobietach największy niepokój. Czy zatem kaszanka w ciąży jest bezpieczna? Przedstawiamy artykuł, który odpowie na wszystkie dręczące nas pytania.
Jakie wartości odżywcze ma kaszanka i co dają ciężarnej?
Kaszanka to nic innego jak produkt w kiszce składający się z podrobów, mięsa wieprzowego, kaszy, przypraw oraz krwi zwierzęcej. Jest ona ogólnie dostępna i łatwa w wykonaniu. Cena jest przystępna, dlatego jest to częsty przysmak, nie tylko w Polsce.
Kaszanka posiada w składzie dużo witaminy A, która niestety jest niebezpieczna dla płodu, ponieważ jej duża ilość może go uszkodzić. Ważne jest to, by mieć na uwadze, że znajduje się ona również w innych produktach spożywczych nie tylko w kaszance. Musimy więc kontrolować ilość, jaką spożywamy. Jeśli jednak chcemy już sięgnąć po wątróbkę lub kaszankę, to powinniśmy ograniczyć je do minimum.
Zdarza się jednak, że oba te produkty są zalecane przez lekarzy podczas ciąży, gdy panie borykają się z anemią, oczywiście nie w nadmiernej ilości i nie na surowo. Jest to również źródło fosforu, miedzi, potasu, białka, Witaminy B oraz żelaza. Dodatkowo znajduje się w niej błonnik, który reguluje pracę jelit, wskazany, gdy kobieta w ciąży ma problemy z zaparciami. Czy zatem kaszanka w ciąży jest zbawienna? W tej sytuacji tak.
Czy ciężarne mogą jeść kaszankę?
Istnieje informacja, że kaszanka w ciąży jest zakazana, ponieważ w jej skład wchodzi krew, która jest niebezpieczna dla przyszłej mamy oraz jej dziecka. Nie do końca jest to jednak prawda. Oczywiste jest, że spożywanie surowych produktów zwierzęcych jest niebezpieczne i grozi zakażeniem bakteriami, jednak przecież nikt nie pije surowej krwi. Kaszanka jest oddana termicznej obróbce w wysokiej temperaturze. Zatem czy w ciąży można jeść kaszankę?
Dzięki obróbce termicznej bakteria zostaje zlikwidowana, jednak nadal jest to bogate źródło Witaminy A, której nie należy spożywać w dużej ilości podczas ciąży. Kaszanka nie tylko może uszkodzić płód, ale również podnieść cholesterol pań. Konieczne jest zatem spożywanie jej z umiarem.
Jaka kaszanka w ciąży będzie najbezpieczniejsza? Przede wszystkim wykonana ze świeżych produktów lub kupiona w pewnym sklepie. Producenci bardzo często używają do jej produkcji różnych odpadków i dodatków, które niestety nie są już odżywcze i mogą być niebezpieczne.
Jaką kaszankę można jeść w ciąży? Sprawdzamy smażoną i grillowaną
Oczywiste jest, że kaszanka w ciąży powinna zostać poddana termicznej obróbce i tak się zawsze dzieje. Panie bardzo chętnie sięgają nie tylko po tę smażoną, ale również tą grillowaną. Czy zatem kaszanka z grilla w ciąży jest lepszym rozwiązaniem niż ta smażona na oleju? Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że każda potrawa przygotowana na grillu, jest mniej kaloryczna. Warto jest zwrócić na to uwagę, jeśli nie chcemy znacznie przytyć. Smażona kaszanka w ciąży może powodować problemy trawienne. Jeśli już zjadłam kaszankę w ciąży, to nie należy wpadać w panikę, nie oznacza to od razu, że zaszkodziliśmy dziecku. Jednorazowe zjedzenie jej nie uszkodzi płodu.
Kobieta w ciąży poddana jest wielu różnym zachciankom. Jedną z nich może być wątróbka, kaszanka lub pasztet. Jeśli wiec przychodzi stała potrzeba ich spożywania, można znaleźć inną alternatywę, jak na przykład kaszankę wegetariańską, która wykonana jest z soczewicy, kaszy oraz przypraw. Piecze się ją w papierze ryżowym. Niektórzy uważają, że jest to bardziej pasztet. A przecież pasztet w ciąży nie jest zakazany.
Czy można jeść kaszankę podczas karmienia piersią?
Nie tylko jedzenie kaszanki w ciąży budzi wiele obaw. Również kobiety zadają sobie pytanie dotyczące: kaszanka a karmienie piersią? Czy podczas karmienia maluszka piersią również musimy zachować umiar? Czy Witamina A jest dla dziecka niebezpieczna? Otóż nie! Jest ona szkodliwa w dużej ilości tylko i wyłącznie, jeśli chodzi o płód. Niema więc potrzeby odmawiania jej sobie, gdy jesteśmy już po porodzie.
Mimo to należy jednak mieć na uwadze, że jest ona bardzo kaloryczna, kobiety, które chcą zgubić zbędne kilogramy, powinny mieć to na uwadze. Powinny unikać jej także osoby chore na otyłość, z podwyższonym cholesterolem oraz chorobami serca.
Podsumowanie
Czy kaszanka w ciąży jest wiec bezpieczna? Oczywiście, że tak! Należy jednak pamiętać, że oprócz wielu witamin i składników odżywczych, zawiera ona również dużą ilość Witaminy A, która jest bardzo szkodliwa dla płodu. Niestety konieczne jest dopilnowanie, by była ona świeża, kupiona w pewnym miejscu oraz przede wszystkim nie można jeść jej w dużych ilościach. Poza tym bezwzględnie należy ja przed spożyciem poddać obróbce termicznej w wysokiej temperaturze i unikać jedzenia na surowo. Nie ma wiec konieczności całkowitego rezygnowania z niej.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!