sery

Sery w ciąży – 40 rodzajów, które są dozwolone i zakazane

Sery w Polsce są świetnymi przystawkami, które królują na naszych stołach w różnych postaciach. Co ciekawe w sklepach znajdziemy ich wiele rodzajów, zależnie od naszych upodobań, chętnie wykorzystujemy je nie tylko na kanapkę, ale również na przykład jako dodatek do sałatek i zapiekane. Wiele osób uważa, że jeśli chodzi o sery w ciąży, to jest to produkt, które Panie powinny sobie odpuścić, czy faktycznie tak jest? Sprawdźmy to!

Czy można jeść ser w ciąży?

Ponieważ na świecie istnieje nawet kilkadziesiąt serów, kobiety w ciąży mają niełatwe zadanie, aby się powstrzymać, by nie oddać się pokusie. Zwłaszcza jeśli są fankami serów pleśniowych lub niepasteryzowanych, które nie są dla nich bezpieczne. Niestety oznacza to, że na okres kolejnych dziewięciu miesięcy będą musiały zrezygnować z takich przyjemności. Czy oznacza to jednak, że ser żółty w ciąży jest całkowicie zakazany i nie mogą jeść żadnego z nich? Wcale nie, ponieważ na bardzo długiej liście znajdziemy wiele tych, którymi możemy się zadowolić.

ladna kobieta w ciazy

Zakazane sery w ciąży – nigdy nie jedz tych niepasteryzowanych!

Niestety, jeśli przyszłe mamy są oblubienicami serów pleśniowych i wszystkich niepasteryzowanych, to musi być przygotowana na wiele wyrzeczeń w tym temacie. Mimo że mają one na co dzień zbawienny wpływ na nasze lepsze samopoczucie, to już w ciąży mogą być dla dziecka sporym zagrożeniem. Najbardziej niebezpieczne są te pokryte niebieską i białą pleśnią, w których składzie nie ma błonnika. Czym to grozi? Między innymi zaparciami, nawet jeśli poddamy jej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze i pozbędziemy się z nich bakterii, to nie są one dla nas bezpieczne. Jaki ser w ciąży jest całkowicie zakazany?

  • Chevre
  • Brie
  • Feta
  • Roquefort
  • Camembert
  • Tallegio
  • Roncal
  • Pont I’Evequw
  • Tomme
  • Chaumes
  • Sery owcze
  • Bleu
  • Oscypki
  • Gorgonzola
  • Dolcelatte
  • Sery meksykańskie

25 rodzajów serów, które możesz jeść w ciąży

Wiedząc już, na jakie sery w ciąży absolutnie nie możemy sobie pozwolić, musimy też wiedzieć, że nie oznacza to, że musimy rezygnować z nich w ogóle. Otóż istnieją takie sery, które są bezpieczne dla kobiet w ciąży i można je jeść bez stresu. Należy jednak pamiętać, że wcale nie znaczy to, że możemy jeść je każdego dnia kilka razy dziennie, jednak od czasu do czasu kobiety w ciąży mogą pozwolić sobie na „nutkę” przyjemności. O jakich serach mowa?

1. Mozzarella w ciąży

Jest to jeden z przysmaków Polaków, ze względu na swoją miękką i wodnistą postać. Chętnie dodajemy go wszelakich sałatek, często jest on niezastąpiony. W ciąży jednak należy zwrócić uwagę na etykietę na opakowaniu i wybierać tylko ten, który wykonany jest z mleka pasteryzowanego.

2. Cheddar w ciąży

Możemy sięgać po Cheddar w ciąży tylko pod warunkiem, że znamy jego skład. Przede wszystkim najważniejsze jest, aby był on świeży. Należy kupować go więc w miejscach sprawdzonych u zaprzyjaźnionych dostawców.

3. Ser biały w ciąży

Ser biały w ciąży jest całkowicie bezpieczny zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla dziecka. Warto jest jednak sprawdzać jego skład na etykiecie, ponieważ powinien być wykonany z mleka pasteryzowanego.

4. Ser homogenizowany w ciąży

Pojawia się wiele informacjo dotyczących tego, że kobiety w ciąży nie powinny spożywać serka homogenizowanego. Nie jest to jednak prawda, jeśli mama nie ma alergii na mleko i nabiał.

5. Ser Double Gloucester w ciąży

Jak w przypadku wielu innych serów, ten również mogą spożywać panie będące w ciąży, warto, jest go jednak wcześniej poddać obróbce termicznej, ponieważ grozi jej zakażenie toksoplazmozą lub listeriozą.

6. Ser Edam w ciąży

Ser Edam w ciąży nie jest zakazany. Panie mogą go spożywać bez stresu, że jest on niebezpieczny.

7. Ser Ementaler w ciąży

Jest ser twardy, który mogą spożywać kobiety w ciąży. Jest ob. Bezpieczny, najważniejsze jest jednak, by był wykonany z mleka pasteryzowanego.

8. Ser Gouda w ciąży

Jest to najpopularniejszy ser, po który sięga większa liczba Polaków. Świetnie odnajduje się na kanapkę, do sałatek oraz na gorąco.

9. Ser Emmentaler w ciąży

Jak Gouda, również ser Emmentaler jest jednym z tych, które można jeść w ciąży. Jest jednym z najbezpieczniejszych serów dla przyszłych mam.

10. Ser kozi w ciąży

Jeśli chodzi o ser kozi w ciąży, to mimo tego, co mówi wiele kobiet, nie jest on zakazany. Wykonany z mleka pasteryzowanego, jest całkowicie bezpieczny, należy tego dopilnować, ponieważ naturalnie posiada on w sobie wiele bakterii.

ciezarna kobieta siedzi na kanapie

11. Ser Halloumi w ciąży

Wykonany jest z pasteryzowanego mleka koziego. Ser Halloumi w ciąży jest dozwolony, jednak należy go wcześniej podgrzać na patelni, na której nie ma tłuszczu.

12. Ser parmezan w ciąży

Należy pamiętać, że ser ten wykonany jest z mleka niepasteryzowanego. Jeśli jednak będzie on podawany na gorąco, czyli zostanie poddany obróbce termicznej, to panie spodziewające się dziecka mogą go spokojnie spożywać.

13. Ser Pecorino w ciąży

Mimo że pecorino posiada w sobie wiele bakterii, które po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze jest jednym z najbardziej bezpiecznych serów dla kobiet w ciąży.

14. Ser Gruyere w ciąży

Aby ser gruyere w ciąży był dla nas całkowicie bezpieczny, konieczne jest usunięcie z niego skórki. Jeśli tego nie zrobimy, to niestety grozi nam zakażenie listeriozą.

15. Ser Leicester w ciąży

Wykonany z krowiego mleka pasteryzowanego, smakiem przypomina cheddar. Jest jednym z bezpiecznych serów dla kobiet w ciąży.

16. Ser topiony w ciąży

Najczęściej wybierany przez kobiety w ciąży, świetny jako smarowidło na kanapkę.

17. Ser Ricotta w ciąży

Ser Ricotta w ciąży jest nie tylko lekkostrawny i niskokaloryczny, ale także w swoim składzie posiada dużą ilość białka.

18. Ser Mascarpone w ciąży

Ser Mascarpone jest nie tylko dodatkiem do ciast i tortów, ale również do innych deserów, które kobiety w ciąży wprost kochają. Najważniejsze, by wykonany był z mleka pasteryzowanego, warto, jest tego podczas zakupów dopilnować.

19. Ser Stilton w ciąży

Jest to ser bogaty w lipidy i białko co jest niemałym wzbogaceniem dla kobiet w ciąży. Pochodzi z mleka krowiego, dlatego tez należy wybierać ten, który jest pasteryzowany.

20. Ser grillowany Camembert w ciąży

Uważa się, że serów grillowanych nie należy jeść w ciąży, a Camembert jest jednym z nich. Można go jednak spożywać, pod warunkiem, że wcześniej poddamy go obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

21. Ser Feta z mleka pasteryzowanego

Jest to świetny dodatek do sałatek i naleśników, jednak panie w ciąży muszą dopilnować tego, by został on wytworzony z mleka pasteryzowanego. W takiej wersji jest on dla nich całkowicie bezpieczny.

22. Ser owczy w ciąży

Ser owczy w ciąży nie jest zakazany, jednak musi być zrobiony z pasteryzowanego mleka. Posiada on wiele zalet, między innymi posiada w swoim składzie wiele składników mineralnych i białek.

23. Ser wędzony w ciąży

Ser wędzony w ciąży jest jednym z najczęściej wybieranych, jednak musi być wykonany z mleka pasteryzowanego. Jeśli panie są fankami oscypków, to niestety muszą z nich na czas ciąży zrezygnować.

24. Serek wiejski w ciąży

Jest to jeden z najtańszych serów na kanapkę, a dodatkowo jest bardzo smaczny. Można jeść go nie tylko na słono, ale również na słodko. Posiada wiele zalet, między innymi jest lekkostrawny, a w swoim składzie ma białka, tłuszcze, witaminy i białko.

25. Ser Grana Padano

Ser grana padano w ciąży, można spożywać tylko i wyłącznie po obróbce termicznej w 75 stopniach. Jest to świetny dodatek do zup, sałatek czy sosów.