W okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią odpowiednia, zdrowa i zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia kobiety, ale również jej dziecka. Istnieje lista produktów, po które lepiej nie sięgać w tym czasie. Czy jednak znajdują się na niej mandarynki? Te smaczne owoce, po które sięgamy najczęściej jesienią i zimą są źródłem wielu cennych witamin. Czy jednak ich spożywanie jest bezpieczne w czasie ciąży oraz karmienia piersią? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym znajdziesz najważniejsze informacje na temat mandarynek w ciąży oraz podczas karmienia piersią.
Czy karmiąca kobieta może jeść mandarynki?
Mandarynki to jeden z bardzo popularnych owoców, które charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem ale również bogactwem składników odżywczym. W związku z tym są owocem, po który warto sięgać w okresie karmienia piersią. Co znajdziemy w mandarynkach? Pierwszym istotnym składnikiem odżywczym w mandarynkach jest witamina C. Ta witamina jest znana ze swojej roli we wspieraniu układu odpornościowego. Dla kobiety karmiącej jest to szczególnie ważne, ponieważ prawidłowo działający układ odpornościowy skutecznie zapobiega chorobom zarówno jej, jak i jej dziecka. Drugim ważnym składnikiem tych soczystych owoców jest błonnik. Ma on bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz wspiera perystaltykę jelit. Jest to bardzo ważne dla kobiet w okresie poporodowym, które często zmagają się z problemami z wypróżnianiem. Oprócz tego, mandarynki stanowią także źródło potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz witaminy A, która jest istotna dla zdrowia wzroku.
Czy jednak spożywanie mandarynek nie ma negatywnego wpływu na dziecko? Warto mieć na uwadze, że owoce cytrusowe należą do alergenów, w związku z czym niektóre dzieci mogą odczuwać negatywne konsekwencje spożywania tych owoców przez matkę. Sytuacje takie zdarzają się sporadycznie, niemniej jednak warto obserwować dziecko po zjedzeniu mandarynek. Jeśli pojawią się kolki, rozwolnienie lub wysypka, może oznaczać to, że maluch nie toleruje cytrusów. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem oraz wybierać inne wartościowe owoce, które będą źródłem cennych witamin bez szkody dla malucha. Ponadto pamiętajmy również, że mandarynki to owoce egzotyczne, które mogą być uprawiane z wykorzystaniem pestycydów. Aby tego uniknąć stawiajmy na mandarynki z ekologicznych upraw. Najczęściej, sklepy dbają o to, by owoce z takich upraw były oznaczone, więc ich znalezienie nie powinno być trudne.
Mandarynki w ciąży – czy można je jeść?
Wiemy już, że mandarynki należą do owoców, w których możemy znaleźć wiele cennych witamin, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie matki i dziecka. Jak jednak wygląda kwestia spożywania ich w ciąży? Odpowiedź jest bardzo prosta – są to całkowicie bezpieczne owoce, po które warto sięgać. W składzie mandarynek możemy bowiem znaleźć również kwas foliowy, który jak wiadomo jest niezbędny w okresie ciąży, ponieważ pełni bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka. Kolejnym argumentem przemawiającym za jedzeniem mandarynek w ciąży jest ich niska kaloryczność. Są więc doskonała alternatywą dla słodkich przekąsek i deserów, która pozwala kobiecie w ciąży uniknąć problemu nadwagi ciążowej.
Wpływ mandarynek na zdrowie karmiącej mamy
Mandarynki mają bardzo dobry wpływ na zdrowie karmiącej mamy. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nie tylko wspierają odporność i pozwalają unikać infekcji ale również mogą przyczynić się do szybszej regeneracji ciała po porodzie. Nie zapominajmy, że witamina ta bierze udział w syntezie kolagenu, który niezbędny jest dla zachowania jędrnej i sprężystej skóry. Poza tym ich niska kaloryczność pomaga kontrolować wagę i szybciej odzyskać dawną figurę. Wśród niewątpliwych atutów mandarynek wymienić możemy również ich pozytywny wpływ na układ trawienny, co zawdzięczamy obecnemu w nich błonnikowi.
W jaki sposób jeść mandarynki w ciąży i podczas karmienia piersią?
Mandarynki to bardzo zdrowe owoce, które możemy jeść na wiele różnych sposobów. Najprostszy z nich to oczywiście zjedzenie owocu bez żadnych dodatków po uprzednim obraniu ze skórki. Mandarynki jedzone w tej formie zawierają najwięcej błonnika, z którego zbudowane są błonki ich cząstek. Możemy jednak również zdecydować się na:
- wyciśnięcie soku z mandarynek – przygotowany na świeżo ma najwięcej składników odżywczych,
- przygotowanie sałatki owocowej – mandarynki doskonale komponują się z innymi owocami takimi jak kiwi, banan czy nekarynki,
- przygotowanie zdrowych lodów – wystarczy zmiksować mandarynki z mlekiem kokosowym lub zwykłym by stworzyć pyszny a przy tym niskokaloryczny deser,
- dodatek do potraw mięsnych – mandarynki doskonale komponują się z mięsem drobiowym, warto wykorzystać je do przygotowania marynaty, glazury lub sosu.
Podsumowując, mandarynki należą do zdrowych owoców, po które bez obaw można sięgać w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Należy jednak pamiętać, że każda kobieta i dziecko są inne, przez co mogą w różny sposób reagować nawet na bezpieczne produkty. Dlatego też warto obserwować swoje samopoczucie oraz zachowanie malucha po spożyciu mandarynek.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!