spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara w ciąży i podczas karmienia piersią – czy można je jeść?

Każda kobieta w ciąży zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo zmieni się jej dotychczasowe życie. Spodziewanie się dziecka nie oznacza tylko zakupów, kompletowania wyprawki i comiesięcznych badań. Przede wszystkim zmuszona jest ona zmienić swoje nawyki żywieniowe, tak by ciąża rozwijała się prawidłowo, a życie jej lub dziecka nie było narażone. Ulubionym daniem Polaków jest Spaghetti carbonara, czy jest to danie, które powinny więc sobie odpuścić na okres ciąży ze względu na mięso czy sos? Sprawdźmy to!

Czy można jeść carbonarę w ciąży?

Przede wszystkim powinniśmy odpowiedzieć sobie na jedno podstawowe pytanie, czym jest spaghetti carbonara? Jest to danie włoskie, a oryginalne składa się między innymi z makaronu, jajek, pancetty (dojrzewający boczek wieprzowy), guanciale (dojrzewająca wędlina z policzka wieprzowego), sera pecorino romano oraz przypraw. Oczywiście w Polsce przepis ten przeszedł kilka metamorfoz, jednak nadal jest smaczny.

Wiedząc, z czego składa się ta danie, panie zaczynają zastanawiać się, czy spaghetti carbonara w ciąży jest dla nich całkowicie bezpieczne. Biorąc pod uwagę, że występują w niej takie składniki jak boczek czy surowe jajka, może budzić wiele niepokoju. Wiadomo jest przecież, że panie spodziewające się dziecka powinny unikać surowych produktów pochodzenia zwierzęcego czy niepasteryzowanego nabiału, które grozi zakażeniem toksoplazmozą lub listeriozą. Czy oznacza więc to, że powinniśmy z niego całkowicie zrezygnować?

Okazuje się, że spaghetti carbonara w ciąży może być dla nich bezpieczne, należy jednak spełnić kilka ważnych warunków. Przede wszystkim musi ona dobrze wysmażyć wcześniej boczek czy dłużej gotować sos, który wykonany jest z jajek. Niektóre Panie decydują się na zamianę jajek na śmietankę, co faktycznie jest bardziej bezpieczne.

kobieta w ciazy siedzi na kanapie

Właściwości odżywcze spaghetti carbonara dla ciężarnych

Kobiety w ciąży powinny dopilnować, aby ich dieta była bogata w składniki spożywcze. Dzięki temu sama ciąża, jak i dziecko będą mogły się prawidłowo rozwijać, co jest bardzo ważne. Okazuje się, że odpowiednio przygotowane spaghetti carbonara w ciąży może być dla niej w pełni bezpieczne. Musimy pamiętać jednak o kilku ważnych rzeczach, na przykład makaron, możemy zamienić na ten pełnoziarnisty, a jajka, które należy dodać do sosu, powinny być zakupione w sprawdzonym źródle. Wiele kobiet martwi się właśnie sosem, jednak ma on pewne właściwości odżywcze, między innymi posiada w swoim składzie sporo białek i błonnika, które są bardzo ważne podczas ciąży. To właśnie dzięki nim regulujemy pracę jelit. Nie ma więc przeciwwskazań do spożywania spaghetti carbonara w ciąży, jeśli zachowamy zasady bezpieczeństwa. Możemy cieszyć się jego smakiem nie tylko przez cały okres ciąży, ale również podczas karmienia piersią.

Wiele produktów, które według wielu osób są absolutnie zakazane podczas ciąży, posiada właściwości odżywcze, które są niezbędne do tego, aby rozwijała się ona wraz z dzieckiem prawidłowo. Należy wiec mieć na uwadze, że wiele z nich po odpowiednim wcześniejszym przygotowaniu, zazwyczaj mowa jest o obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, kobiety w ciąży mogą je całkowici bezpiecznie spożywać, nie rezygnując z tego, co najlepsze i tego, na co mają chęć. Należy mieć na uwadze słowa, które powtarzały nasze babcie i lekarze już od wieków:” Ciąża to nie choroba”. Nie ma więc potrzeby zamykania się w domu w celu ochrony przed zarazkami lub jeść tylko to, co zdrowe, lub bezpieczne.

Czy można jeść spaghetti carbonara podczas karmienia piersią?

Na szczęście wiele restrykcji związanych z odżywianiem w ciąży staje się nieważne zaraz po porodzie. Oczywiście musimy prowadzić odpowiednią dietę podczas karmienia piersią, aby dziecko nie miało problemów z bólem brzuszka. Nie oznacza to jednak, że musimy odmawiać sobie większości przyjemności. Jeśli tak jak wcześniej spaghetti carbonara w ciąży była odpowiednio przygotowana, tak po porodzie również można je spożywać. Jeśli zastosujemy wszystkie wcześniejsze zasady, to potrawa ta na pewno nie będzie szkodliwa dla dziecka.

blondynka w ciazy

Przeciwwskazania do jedzenia spaghetti carbonara w ciąży

Mimo że uważa się, że spaghetti carbonara w ciąży nie jest bezpieczne i panie powinny z niego zrezygnować. Nie jest to jednak prawda, ponieważ odpowiednio przygotowane danie i zastosowanie kilku ważnych zasad na pewno nam nie zaszkodzi. Istnieją jednak sytuacje, w których przyszłe mamy powinny jednak zrezygnować z tego dania, jest to między innymi uczulenie na gluten. Jeśli chodzi o mięso, to należy je wcześniej dobrze wysmażyć, aby zmniejszyć, a nawet zniwelować ryzyko zakażeniem listeriozą, ponieważ jest ona bardzo niebezpieczna zwłaszcza dla maluszka w łonie matki.

Jak już wiemy możemy jeść spaghetti carbonara w ciąży, nie musimy więc rezygnować ze wszystkiego, czego nie polecają inne mamy, warto jest zaufać samej sobie. Najważniejsze jest wcześniejsze, odpowiednie przygotowanie wszystkich składników, które mogą być dla nas niebezpieczne.