kobieta w ciazy

Śledzie w ciąży – czy można je bezpiecznie jeść? Wszystkie rodzaje

Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ryby są źródłem kwasów Omega 3. Kobiety w ciąży najczęściej natomiast sięgają po śledzie, ponieważ są one nie tylko smaczne, ale również tanie. Nasuwa się jednak pytanie, czy są one zdrowe dla pań w ciąży i czy nie zagrażają dziecku. Pytając o to lekarza ginekologa, musimy wiedzieć, że niekoniecznie musi on wiedzieć, czy nie są one dla nas szkodliwe. Warto jest jednak skierować się do dietetyka, który posiada na ten temat szczegółowe informacje.

Jakie wartości odżywcze mają śledzie?

Wszystkie ryby są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, dlatego też wszyscy tak chętnie po nie sięgają. Nie tylko podnoszą one nasza odporność, ale również zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób, jak na przykład: miażdżyca. Dzięki nim jesteśmy w stanie utrzymać całe nasze ciało w zdrowej formie, poprawić sobie nastrój oraz zapobiec stanom depresyjnym. Co wpływa na to, że są tak ważne w naszej diecie i co zawierają w swoim składzie, że są tak niezastąpione?

  • Kwas Omega 3
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę D
  • Żelazo
  • Cynk
  • Miedź
  • Fosfor

Śledzie w ciąży – jeść czy nie jeść?

Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, czy śledzie w ciąży są dla nich i dla dziecka bezpieczne. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że są to ryby, które mają najmniejszą ilość rtęci w swoim składzie ze wszystkich ryb. Lekarze ginekolodzy często nie mają wiedzy na temat tego, czy śledź w ciąży jest bezpieczny. Jednak na to pytanie potrafią odpowiedzieć dietetycy, którzy twierdzą, że nie ma co do tego przeciwwskazań. Najważniejsze jest jednak wiedza na temat tego, skąd te ryby pochodzą. Okazuje się, że istnieją śledzie, które są niebezpieczne i grożą nam zarażeniem poważną chorobą, czyli listeriozą, która jest bardzo niebezpieczna i zagrażająca dziecku.

ledzie

Czy jedzenie śledzi grozi listeriozą?

Po pierwsze musimy wiedzieć czym jest listerioza i co ją wywołuje. Otóż jest to bardzo niebezpieczna choroba zakaźna wywołana przez pałeczki Listeria Monocytogenes. Nosicielami tych bakterii są zwierzęta, niebezpieczne jest jednak to, że zakażenie nimi odbywa się bez objawów. Gdzie zatem znajdują się jeszcze te pałeczki? Między innymi:

  • W surowym mięsie
  • W gotowanym mięsie
  • W mrożonym mięsie
  • W surowych i wędzonych rybach
  • W surowych warzywach i owocach
  • W niepasteryzowanych produktach mlecznych

Wszystkie panie w ciąży powinny pilnować tego, co jedzą. Wszystkie produkty o dużym zasoleniu wpływają na wzmożone obrzęki, warto, jest więc ją możliwie ograniczyć. Wszystkie wyżej wymienione produkty powinny być dokładnie myte lub poddane obróbce w wysokiej temperaturze. Nasuwa się więc pytanie, czy śledź w ciąży jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży i należy z niego zrezygnować. Listerioza jest bardzo niebezpieczna dla dziecka, jednak nie musimy z niego całkowicie rezygnować, ponieważ choroba tą grozi tylko śledź surowy. Inne produkty jak ten w śmietanie czy koreczki możemy więc spokojnie spożywać.

Wszystkie rodzaje śledzi – które jeść w ciąży a których nie?

Panie spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, że mogą jeść tylko niektóre śledzie, jednak istnieję te, których powinny szczególnie unikać jak na przykład tych surowych czy wędzonych na zimno. Należy jednak mieć świadomość tego, że, tak czy inaczej, są one bardzo kaloryczne, co grozi spory przytyciem podczas ciąży.

Śledzie w oleju

Czy można jeść śledzie w ciąży? Mimo że są one bardzo kaloryczne, to nie ma przeciwwskazań do ich spożywania. Śledzie w oleju w ciąży posiadają dużą ilość cukru, soli i konserwantów, jednak panie mogą je spokojnie spożywać, nie martwiąc się, że są one szkodliwe dla dziecka.

Śledzie w śmietanie

Kobiety bardzo chętnie sięgają po śledzie w śmietanie w ciąży. Jest to całkowicie bezpieczne połączenie, jednak może być ono również ciężkostrawne. Dzięki temu nabiałowi, śledzie staja się łagodniejsze w smaku, a dodatkowo łagodzą kwasowość. Jeśli jednak po ich spożyciu pojawią się bóle brzucha, żołądka lub inne problemy trawienne, to warto, jest z nich zrezygnować dla własnego, lepszego samopoczucia.

Śledzie w occie

Panie spodziewające się dziecka mają dużą potrzebę na produkty kwaśne, wpływa na to między innymi spore zapotrzebowanie na Witaminę C. Jeśli więc chodzi o śledzie w occie w ciąży to niema co do nich żadnych przeciwwskazań. Jeśli natomiast pojawią się u nas takie problemy, jak zgaga, należy zrezygnować z tego produktu dla własnego komfortu.

Surowe śledzie

Niestety, mimo że kobiety spodziewające się potomków bardzo często mają ochotę na śledzie w ciąży, muszą całkowicie zrezygnować z tego surowego. Dlaczego surowy śledź w ciąży jest zabroniony przede wszystkim dlatego, że ten surowy produkt zwiększa ryzyko zakażenia listeriozą co jest dla maluszka bardzo niebezpieczne.

Śledzie solone

Śledzie solone w ciąży nie są zabronione, mimo dużej ilości soli, która się w nich znajduje. Jeśli natomiast kobieta ma problemy z zatrzymywaniem się wody w organizmie lub obrzękami, to niestety powinna je ograniczyć lub dobrze wymoczyć przed ich spożywaniem.

Śledzie marynowane

Bardzo często panie sięgają ją śledzie, które można zakupić w różnych marynatach. Śledzie marynowane w ciąży nie są niebezpieczne ani dla dziecka, ani dla przyszłej mamy, można je więc spokojnie jeść. Warto jest jednak wziąć pod uwagę kaloryczność kupowanych produktów i zapoznać się z ich składem.

Śledzie w ciąży – ile ciężarna może ich dziennie zjeść?

Śledzie w ciąży nie są zagrożeniem, o ile nie są surowe. Poza tym jest to bogaty w składniki mineralne i witaminy produkt, który dodatkowo ma najniższą zawartość rtęci w swoim składzie ze wszystkich ryb. Dietetycy jasno informują przyszłe mamy, że jeśli pojawia się u nas ochota na śledzie w ciąży, to należy zwracać uwagę na ich kaloryczność, a tygodniowo najlepiej jest nie spożywać ich powyżej 300 gramów.

kobieta w ciazy siedzi na lozku

Jak jeść śledzie w trakcie ciąży?

Wiemy już, że jedzenie śledzi w ciąży, nie jest zakazane, wręcz przeciwnie można się nimi zajadać ze wskazanym umiarem, niezależnie od tego, czy chodzi o te w occie, marynowane czy w oleju.  Absolutnie należy zrezygnować z ich jedzenia, jeśli chodzi wyłącznie o śledzie surowe, które należy poddać wcześniej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Śledź w ciąży nie jest zagrożeniem ani dla mamy, ani dla bobasa, wręcz przeciwnie jest to produkt, który zawiera w swoim składzie wiele składników odżywczych oraz witamin, które są bardzo potrzebne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Podsumowując wszystkie najważniejsze informacje, wiemy już, że śledź w ciąży jest dozwolony, jeśli:

  • Nie należy spożywać ich częściej niż 3 razy w tygodniu, za każdym razem nie więcej niż 100 gramów
  • Najbezpieczniejsze są śledzie w solance, należy wcześniej dobrze wypłukać
  • Należy unikać śledzi wędzonych na zimno
  • Śledzie w oleju zawierają nie tylko cukier, ale także konserwanty
  • Śledzie w śmietanie, jak i te w occie mogą być dla kobiet w ciąży ciężkostrawne
  • Zakazane jest spożywanie surowych śledzi
  • Należy zwracać uwagę na kaloryczność śledzi

Śledzie mogą obciążać kobiecy układ trawienny, może pojawić się ból żołądka lub zgaga.