kobieta z talerzem warzyw

Cukinia w ciąży i podczas karmienie piersią – czy można ją jeść?

Czas ciąży i karmienia piersią to wyjątkowy okres w życiu kobiety. Daje jej wiele radości, ale stanowi również czas pełen wyzwań i wątpliwości. Spora część z nich dotyczy odpowiedniej diety. Wiele pań zastanawia się po jakie produkty może sięgać. Dotyczy to również popularnych warzyw takich jak cukinia. Dlatego też postanowiliśmy przyjrzeć się temu warzywu i odpowiedzieć na pytanie czy w czasie ciąży oraz karmienia piersią możemy bezpiecznie je spożywać.

Czy karmiąca kobieta może jeść cukinię?

Cukinia jest warzywem, które cieszy się popularnością ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo składników odżywczych. Nie da się jednak ukryć, że w przypadku laktacji wiele kobiet obawia się, że nie powinny jeść tego warzywa. Czy słusznie? Jak się okazuje – całkowicie nie. Cukinia jest jednym z bezpiecznych produktów, po które możemy sięgać pod różną postacią – pieczoną, gotowaną czy grillowaną. W cukinii możemy bowiem znaleźć cenne składniki takie jak witamina C, witamina A, potas, magnez oraz błonnik. Ich obecność w diecie jest niezwykle ważna dla zdrowia matki oraz dziecka. Niemniej jednak warto pamiętać o tym, że każde dziecko jest inne i warto obserwować reakcję malucha na spożywanie cukinii przez matkę. Jeśli zauważymy, że po jej spożyciu maluch jest niespokojny lub ma kolki i wzdęcia warto rozważyć zrezygnowanie ze spożywania tego warzywa. Musimy mieć jednak świadomość, że takie sytuacje zdarzają się sporadycznie.

Cukinia w ciąży – czy można ją jeść?

Również w przypadku ciąży nie musimy obawiać się spożywania cukinii. To warzywo może mieć bowiem korzystny wpływ na zdrowie przyszłej mamy. Przypominamy, że jest bogate w błonnik, który ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Jest to szczególnie istotne w przypadku kobiet w ciąży, które dość często zmagają się z problemami trawiennymi. To jednak nie wszystko. W cukinii znajdziemy bowiem również witaminę C, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Ponieważ w czasie ciąży przyszła mama powinna dbać o unikanie infekcji spożywanie cukinii jest więc dobrym pomysłem. Decydując się na to, powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, by wybierać warzywa świeże, bez widocznych zmian lub plam, najlepiej pochodzące z ekologicznych upraw.

ciezarna kobieta

Wpływ cukinii na zdrowie karmiącej mamy

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które może mieć pozytywny wpływ na zdrowie karmiącej mamy. Jego podstawową zaletą jest z całą pewnością niska kaloryczność. Wiele pań w okresie karmienia ciąży chce powrócić do wagi sprzed ciąży jednocześnie odżywiając się zdrowo i dostarczając sobie i dziecku niezbędnych składników odżywczych. Cukinia stanowi więc dla nich ciekawą propozycję, dzięki której mogą ograniczyć spożywane kalorie bez obaw o niedobory minerałów i witamin. Tych możemy znaleźć bowiem naprawdę sporo. Poza wspomnianą już witaminą C w cukinii znajdziemy również witaminę A mającą pozytywny wpływ na wzrok – zarówno matki, jak i dziecka. Warzywo to jest też dobrym źródłem potasu. To minerał, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej organizmu, co ma znaczenie podczas okresu laktacji.

kobieta trzyma cukinie

W jaki sposób spożywać cukinię w czasie ciąży i karmienia piersią?

Wiemy już, że spożywanie cukinii w okresie ciąży i laktacji jest bezpieczne i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie matki i dziecka. W jaki jednak sposób spożywać ją bezpiecznie? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by wybierać warzywa świeże, pochodzące z ekologicznych upraw. Cukinię przed przyrządzeniem należy również dokładnie umyć. Następnie możemy przygotować ją na jeden z ulubionych sposobów. Warzywo to świetnie sprawdza się do grillowania, pieczenia, faszerowania czy smażenia. Możemy również zdecydować się na podanie jej w formie lekko ugotowanej. Oto kilka propozycji na dania z cukinii, które sprawdzą się w przypadku młodej mamy:

  • grillowane warzywa: cukinię oraz inne warzywa pokrój na duże kawałki, skrop oliwą, posyp ulubioną mieszanką ziół lub przyprawą do grilla. Smaż na ruszcie lub patelni grillowej aż warzywa pięknie się zarumienią;
  • placki cukiniowe: zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz nadmiar wilgoci. Dodaj do niej jajko, trochę mąki, poszatkowaną cebulę, sól i pieprz. Niewielkie porcje ciasta smaż na niedużej ilości oleju do uzyskania złotego koloru;
  • faszerowana cukinia: cukinię przecinamy w wzdłuż i wydrążamy z miąższu oraz pestek, następnie wypełniamy ulubionym farszem np. z mięsa mielonego i przypraw. Wypełniamy farszem cukinię, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku;
  • dżem cukiniowy: to nieco nietypowe, ale smaczne wykorzystanie cukinii. Miąższ z cukinii gotujemy na wolnym ogniu dodając cukier, cytrynę i przyprawy, takie jak cynamon czy goździki.

Podsumowując, w okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią kobieta powinna zatroszczyć się o to, by jej dieta była zróżnicowana i pełna owoców i warzyw. Cukinia jest więc jednym z produktów, po które warto sięgać. Jest to warzywo bogate w składniki odżywcze oraz minerały a przy tym wyróżnia się tym, że jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Nie powinniśmy więc mieć obaw dotyczących jego spożywania.