Szczaw jest bardzo popularną rośliną w Polsce, którą wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. W jego składzie znajdziemy dużo witaminy C oraz takich minerałów jak żelazo, potas oraz magnez. Należy jednak pamiętać, że znajduje się w nim również spora dawka kwasu szczawiowego i nie każdy może go spożywać. Nasuwa się więc pytanie, czy szczaw w ciąży jest bezpieczny?
Właściwości zdrowotne szczawiu dla ciężarnych
Mimo że szczaw jest bardzo zdrową oraz niskokaloryczną rośliną to należy pamiętać, że w jego składzie znajduje się spora zawartość kwasu szczawiowego, który jest antyodżywczy. Badania jednoznacznie wykazały, że spożycie nadmiernej ilości szczawianów może powodować u człowieka nie tylko niewydolność nerek, kamicę nerkową, ale również zaburzenia żołądkowo — jelitowe. Pamiętajmy, że jeśli chodzi o pas szczawiowy, to jest to również element herbaty, szpinaku i kawy. Nie oznacza to jednak, że musimy z niego całkowicie zrezygnować, ponieważ szczaw zawiera również żelazo, magnez, miedź, mangan, potas, selerem, cynk oraz wapń. dodatkowo nie są bogate w witaminy A i C, oraz witaminę B1. Nie musimy rezygnować z niego całkowicie, ponieważ szczaw w ciąży dostarczy naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów. Najważniejsze jest jednak spożywanie z rozsądkiem i umiarem.
Jeśli chodzi o to, jakie właściwości ma szczaw w ciąży, to wykorzystuje się go również w celach leczniczych, tworząc z niego napary, okłady oraz wywary. Tak więc, szczaw:
- wspomaga leczenie żółtaczki
- pomaga na zapalenie ucha
- eliminuje zaparcia
- działa moczopędnie
- łagodzi bóle wątroby
- wspomaga leczenie kamicy żółciowej
- leczy rany i owrzodzenia
- stosowane jest w przypadku braku apetytu
- leczy żylaki i hemoroidy
- stosowany jest podczas leczenia miażdżycy i astmy
- przykłada się go na stłuczenia zwichnięcia
- stosuje się go na wypryski skórne i wrzody
- przyspiesza gojenie ran
- działa ściągająco i przeciwzapalnie
Co ciekawe szczaw wykorzystuje się również w kosmetologii. Panie spodziewające się dziecka, mające problemy z pigmentacją, mogą wykorzystywać godowa wytwarzania płynów i masek w celu jego zmniejszenia. Możemy wykorzystywać go również do leczenia wysypek na skórze twarzy, na które podatne jest wiele kobiet spodziewających się dziecka.
Szczaw w ciąży – czy jest bezpieczny do jedzenia?
Wiele kobiet zastanawia się, czy szczaw w ciąży jest bezpieczny właśnie ze względu na kwas szczawiowy. Należy wiedzieć, że jeśli nie będziemy spożywać go w rozsądnych ilościach to może on powodować zaburzenie wchłaniania wapnia i żelaza w kobiecym organizmie oraz innych ważnych pierwiastków, które niezbędne są nie tylko dla kobiety, ale również dla rozwijającego się płodu. Zupa szczawiowa w ciąży, z dodatkiem jajka, a dodatkowa zabielana śmietaną nie jest dla nas żadnym zagrożeniem i nie wpłynie źle na dziecko. Dlaczego? Ponieważ wszelkie połączenie szczawiu z produktami, które zawierają wapń, sprawia, że zmniejsza się ilość szczawianów w konkretnym daniu i nie są one tak niebezpieczne.
Należy z niego całkowicie zrezygnować, jeśli mamy problemy z nerkami, zapaleniem żołądka, wrzodami. W przypadku gdy w naszym organizmie występuje za mała ilość wapnia lub żelaza to musimy zdawać sobie sprawę z tego, że szczaw najprawdopodobniej pogorszy sytuacje, co doprowadzi do wypadania włosów, psucie się zębów i paznokci. Dlatego też tak ważne jest dodawanie do niego produktów mlecznych i przyjmowanie suplementów wapnia. Szczaw w ciąży nie będzie dla nas niebezpieczny, pod warunkiem, że będziemy jeść go z rozsądkiem i umiarem. Jako dodatek do zup sałatek najprawdopodobniej przyniesie nam wiele korzyści, dodatkowo uzupełnimy nasze menu witaminy, które podczas ciąży są dla nas niezbędne.
Zupa szczawiową w ciąży – jeść czy nie?
Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że zupa szczawiowa w ciąży nie jest niebezpieczna dla Kobiety i dla dziecka. Jeśli przygotowując ją, dodamy do niej jajka i śmietany, to nie musimy się martwić, ponieważ zminimalizujemy w ten sposób działanie szczawianów, które są niebezpieczne. Należy pamiętać, że szczaw ma również wiele zalet, nie tylko jest on smaczny, ale również znajdziemy w jego składzie dużo witaminy C oraz innych ważnych pierwiastków. Jeśli mamy problemy z kamicą nerkową spełnianiem lub problemy z litowe to są to przeciwwskazania do spożywania szczawiu. Okazuje się więc, że nie jest nim ciąża, a zupa szczawiowa w ciąży może przynieść nam więcej korzyści niż szkody. Warto jest podczas jej gotowania dodać jajko, zabielić mlekiem lub śmietaną i spać spokojnie. Dodatkowo możemy spożywać go także podczas karmienia piersią. Pod warunkiem, że nie będziemy przesadzać z jej ilością.
Czy podczas karmienia piersią można jeść szczaw?
Spożywanie szczawiu w ciąży nie jest dla nas niebezpieczny, pod warunkiem, że nie będziemy przesadzały z jego ilością. Nie należy się więc tym martwić! Jeśli chodzi o szczaw podczas karmienia piersią, to nie ma badań naukowych, które wykazałyby jakiekolwiek przeciwwskazania do jego spożywania. Jeśli zupa szczawiowa w ciąży była naszym przysmakiem i dodawaliśmy do niej jajko, śmietana lub mleko co możemy spożywać ją także podczas laktacji. Na pewno nie wpłynie ona negatywnie na stan mleka oraz na samo dziecko.
Okazuje się więc, że spożywanie szczawiu w okresie karmienia piersią jest bezpieczne, pod warunkiem, że zarówno mama, jak i dziecko nie chorują na niedobór wapnia lub żelaza. Szczaw nie jest również rośliną uczulająco i nie ma w swoim składzie silnych alergenów, dlatego też nie musimy martwić się o reakcję alergiczną.
Jak przyrządzić szczaw będąc w ciąży?
Szczaw w ciąży można spożywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsza jest zupa szczawiowa. Jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale również z dodatki, mleka lub śmietanki nie jest ona niebezpieczna dla ciężarnej oraz dla dziecka. Możemy podawać go również na inne sposoby jak na przykład duszony na maśle z dodatkiem czosnku. Jest to bardzo smaczny i oryginalny dodatek do dań głównych.
Co ciekawe szczaw jest rośliną, którą można suszyć, mrozić oraz marynować. Oznacza to, że możemy cieszyć się nim również w okresie zimowym. Istnieje także również wiele przepisów na potrawy dietetyczne z dodatkiem szczawiu nie tylko na sałatki, ale również na zupy i barszcze.
Szczaw – przeciwwskazania. Kto nie powinien go jeść?
Okazuje się, że jeśli chodzi o szczaw, to nie wszyscy mogą go spożywać. Przeciwwskazania do jego jedzenia to problemy z nerkami oraz skłonność do wytwarzania kamieni nerkowych. nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie z niego zrezygnować, ponieważ za pomocą zabielania zupy szczawiowej mlekiem lub śmietaną zmniejszymy negatywnie działanie szczawianów na nasz organizm. Innym przeciwwskazaniem jest niedobór wapnia i żelaza w organizmie, dlatego też należy spożywać go z umiarem. Poza tym powinno się również dużo pić. Zupa szczawiowa w ciąży może dostarczyć nam wielu składników odżywczych, które niezbędne są nie tylko dla Kobiety w ciąży, ale również dla rozwijającego się dziecka.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!