To pomarańczowe warzywo jest najpopularniejsze na świecie, a dodatkowo uważane jest za źródło wielu witamin, które niezbędne są podczas zdrowego odżywiania. Jest to składnik zup, sosów, surówek i ciast. Co ciekawe, nie każdy wie, że występuje ona także w kolorze białym i fioletowym. Nasuwa się jednak pytanie, czy marchewka jest bezpieczna w ciąży oraz jak dużo można jej zjeść, by nie zaszkodzić dziecku.
Marchew w ciąży – czy jest bezpieczna do jedzenia?
Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak cudownym warzywem jest marchewka, zwłaszcza ta z domowego ogródka. Posiada ona w swoim składzie wiele wartościowych składników, a przede wszystkim karotenoidów, które odpowiadają za jej kolor, jak na przykład: luteinę, likopen, alfa – karoten i beta – karoten oraz Witaminę A. Poza tym w jej skład wchodzi wiele przeciwutleniaczy, jak: flawonoidy i związki felonowe, jak na przykład kwas fenylowy, kawowy, chlorogenowy. Oprócz tego znajdują siew w niej Witamina E, C, B6, K, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, potas, cynk, sód, wapń czy magnez. Marchewka jest również niskokaloryczna i posiada sporo błonnik, najzwyczajniej jedzenie jej przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych.
Dlaczego więc panie w ciąży zastanawiają się nad ty, czy jest ona bezpieczna w ciąży, skoro jest tak zdrowa? Przede wszystkim właśnie ze względu na witaminę A, która w dużej ilości jest niebezpieczna dla dziecka. Jednak nie oznacza to, że trzeba z niej całkowicie rezygnować, ponieważ jako dodatek do obiadu, zupy czy sosów na pewno nam nie zaszkodzi. Nie należy objadać się nią jednak codziennie w dużych ilościach, zwłaszcza jeśli chodzi o tę surową.
Właściwości marchwi dla kobiet w ciąży
Marchewki są świetnym produktem dla kobiet w ciąży, ze względu na wiele właściwości zdrowotnych, dlatego można ja spożywać zarówno na surowo, jak i gotowaną. Sok z marchwi, dokładnie jedna szklanka zawiera aż 700 % zapotrzebowania dziennego na witaminę A, nie należy więc z nim przesadzać.
Mimo wszystko marchewka w ciąży jest bardzo odżywcza, a picie soku z marchwi w ciąży wskazane. Dostarcza ona wiele soli mineralnych i witamin potrzebnych dla pań spodziewających się dziecka. Dodatkowo ma ona zbawienny wpływ na regulowanie procesów trawiennych. Sok z marchwi w ciąży ma także wpływ na odporność na wszelkie infekcje i choroby typu przeziębienie czy grypa.
Marchew w ciąży pływa na walkę z pasożytami oraz reguluje pracę układu moczowego. To jednak nie wszystko, ponieważ ma ona również właściwości kosmetyczne, jak na przykład zwalcza problemy z cerą i poprawia jej ogólny wygląd. Surowa marchew w ciąży z różnymi dodatkami jak miód czy płatki owsiane zapewni nam wyrównany koloryt skóry i nawilży ją.
Można również rozpisywać się o cudownych właściwościach, jakie posiada marchew w ciąży zgodnie z trymestrami, między innymi:
- Pierwszy trymestr a marchewka w ciąży — dzięki wszystkim witaminom występującym w jej składzie, czyli K, B, A, C, panie w stanie błogosławionym mogą nie tylko oczyścić krew, ale także podnieść poziom hemoglobiny, w razie konieczności. Jeśli natomiast borykają się ona z nudnościami czy zawrotami głowy, przeziębieniami to marchew na pewno zwiększy ich odporność i ochroni ich organizm przed wirusami.
- Drugi trymestr a marchewka w ciąży — w drugim trymestrze ciąży dla kobiety w ciąży takie składniki jak fosfor, wapń, magnez, kwas foliowy czy jod są bardzo ważne. Wszystkie te pierwiastki mają ogromny wpływ na układ szkieletowy i nerwowy płodu. Marchew w ciąży wszystko to zostanie zapewnione dziecku.
- Trzeci trymestr a marchewka w ciąży — jest to bardzo ważny moment w rozwoju naszego dziecka. To właśnie w trzecim trymestrze rozwija się układ nerwowy maluszka. Dodatkowo marchew w ciąży ma również zbawienny wpływ dla przyszłej mamy, w sytuacji, gdy ma ona problemy z parciem na mocz lub zaparciami.
Sok z marchwi w ciąży – czy można go pić?
Mimo że marchew posiada w swoim składzie dużą dawkę witaminy A, która nie jest do końca bezpieczna w ciąży, zwłaszcza w dużych ilościach, to nie należy z niej całkowicie rezygnować. Marchewka w ciąży powinna być spożywana zarówno na surowo, gotowana, pieczona, smażona, grillowana, jak i w postaci soku. Jeśli chodzi o ten ostatni, to nie należy przekraczać dziennej dawki, jaką jest jedna szklanka. Dzięki niej nie tylko poprawimy kondycję naszej skóry, ale także dostarcza przyszłym mamom wiele wartościowych składników odżywczych.
Istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania dużej ilości marchewki, między innymi dlatego, że może ona być alergiczna dla przyszłej mamy. Marchew w ciąży jest zakazana również dla pań, które mają problemy z cukrzycą, wrzodami żołądka, chorobami trzustki lub są uczulone na inne warzywa korzenne.
Marchew w ciąży – podsumowanie dla ciężarnych
Ogólnie marchewka posiada bardzo dużo składników odżywczych i witamin, które konieczne są do prawidłowego rozwoju dziecka w lonie matki, poza tym jej skład wpływa na:
- Przeciwdziałanie wirusom
- Oczyszczenie organizmu z toksyn
- Zapobieganie chorobom naczyniowym
- Chronienie nerek przed powstawaniem pisaku i kamieni
- Normalizowanie pracy jelit i żołądka
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!