Okres ciąży i karmienia piersią to wyjątkowe chwile w życiu kobiety. Jest to jednak również czas, który powinien wiązać się ze wzmożoną uważnością jeśli chodzi o stan zdrowia oraz dietę kobiety. W tym czasie ma ona bowiem wpływ nie tylko na jej zdrowie ale również na zdrowie dziecka. Nic więc dziwnego, że pojawia się wiele pytań o to, jakie produkty możemy spożywać, których zaś należy unikać. Jedno z nich dotyczy rzodkiewki. To pyszny dodatek, który jest uwielbianym warzywem wielu pań. Z drugiej strony jednak jej ostry smak może budzić wątpliwości. Czy słusznie? Czy kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią mogą sięgać po rzodkiewki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.
Czy karmiąca kobieta może jeść rzodkiewki?
Rzodkiewki to warzywa, które cenimy ze względu na ich chrupkość oraz intensywny, nieco pikantny a jednocześnie świeży smak. Nic więc dziwnego, że stanowią częsty składnik kanapek, sałatek czy innych potraw. Czy jednak ich spożywanie w okresie karmienia piersią jest dobrym pomysłem? Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Rzodkiewki zdecydowanie są warzywami, po które warto sięgnąć w okresie karmienia piersią. Są niskokaloryczne a jednocześnie stanowią cenne źródło witamin i składników odżywczych, które mogą mieć pozytywny wpływ zarówno na organizm matki, jak i dziecka. Wśród nich wymienić możemy błonnik niezbędny dla prawidłowego trawienia, witaminę C, która wspiera układ odpornościowy zarówno matki, jak i dziecka czy fosfor będący pierwiastkiem mającym udział w wielu procesach fizjologicznych. Musimy jednak pamiętać o tym, że rzodkiewka, jako warzywo rosnące w ziemi może magazynować zanieczyszczenia i metale ciężkie.
Co więcej, na jej powierzchni mogą znajdować się szkodliwe dla zdrowia patogeny. Dlatego też niezwykle ważnym jest aby wybierać rzodkiewki świeże, które pochodzą ze sprawdzonych, ekologicznych upraw. Nie należy również zapominać o ich dokładnym umyciu przed zjedzeniem. Wówczas będą bezpiecznym produktem. Rzodkiewki należą bowiem do warzyw, które praktycznie nie powodują reakcji alergicznych u dzieci. Niemniej jednak, zjedzenie dużej ilości rzodkiewek może mieć wpływ na smak pokarmu, ze względu na substancje, które mogą przenikać do krwioobiegu a następnie mleka matki. Warto więc jeść je ze względu na właściwości zdrowotne jednocześnie pamiętając o umiarze oraz o urozmaicaniu swojej diety.
Rzodkiewki w ciąży – czy można ją jeść?
Jak wiemy, rzodkiewki są warzywami, które z powodzeniem możemy spożywać w okresie karmienia piersią. Na szczęście, w przypadku ciąży sprawa wygląda bardzo podobnie. To pyszne i chrupiące warzywo z powodzeniem może być elementem diety kobiet w tym okresie. Podobnie jak w przypadku kobiet karmiących warto wybierać ekologiczne uprawy wolne od pestycydów i innych środków ochrony roślin. Niemniej jednak, ze względu na niską kaloryczność oraz brak negatywnego wpływu na procesy trawienne, możemy raczyć się nimi bez ograniczeń. Jedzenie rzodkiewek w ciąży ma bowiem szereg korzyści. Poza błonnikiem oraz witaminą C w rzodkiewkach znajdziemy także kwas foliowy. Jest on niezwykle ważny w okresie ciąży, ponieważ pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu.
Rzodkiewki są również dobrym źródłem miedzi. Pierwiastek ten niezbędny jest w prawidłowym przebiegu wielu procesów biochemicznych w organizmie, w tym do produkcji czerwonych krwinek i utrzymania zdrowej skóry. Ponadto rzodkiewki stanowią także źródło potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i funkcjonowaniu mięśni, w tym mięśnia sercowego. Jak więc widać, to z pozoru niepozorne warzywo jest źródłem wielu cennych składników, które powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy.
Wpływ rzodkiewek na zdrowie karmiącej mamy
Wiemy już, że rzodkiewki nie szkodzą dzieciom karmionym piersią i nie powinny mieć negatywnego wpływu na ich zdrowie i samopoczucie. Jak jednak wpływają na karmiącą mamę? Jak się okazuje – równie pozytywnie. Niskokaloryczne warzywa mogą doskonale wspierać ją w dążeniu do odzyskania figury sprzed ciąży jednocześnie dostarczając wielu cennych składników, o których wspominaliśmy powyżej. Warto wspomnieć także, że rzodkiewka jest także źródłem witaminy K, która ma ogromne znaczenie w procesie krzepnięcia krwi. Spożywanie rzodkiewek może więc być bardzo pomocne dla organizmu w okresie połogu. Tym bardziej, że w warzywach tych możemy znaleźć również żelazo. Choć nie zawierają go dużo, w tym wymagającym dla kobiety czasie każde wsparcie układu krwionośnego jest na wagę złota.
Podsumowując, zarówno kobiety w ciąży, jak i karmiące mamy powinny bacznie przyglądać się swojej diecie i dbać o to, by była ona wolna od produktów, które mogą szkodzić dziecku. Niemniej jednak nie musi to oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków – szczególnie jeśli chodzi o warzywa i owoce. Rzodkiewki są doskonałym przykładem, że w diecie kobiet w tym okresie mogą znaleźć się również wyraziste smaki. To warzywa, które są nie tylko bezpieczne, ale również stanowiące źródło wielu cennych składników.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!