Macierzyństwo to czas pełen wyzwań i rozterek. Zaczynają się one już w okresie ciąży i trwają po narodzinach maleństwa. Dotyczyć mogą najróżniejszych kwestii, również tak trywialnych jak wybór produktów, po które może sięgnąć mama. Jest to zrozumiałe, ponieważ dieta kobiety w okresie ciąży i laktacji ma wpływ na zdrowie dziecka. Jednym z produktów, który budzi wiele wątpliwości jest wątróbka. Czy można ją jeść w tym niezwykle ważnym czasie czy też lepiej unikać jej spożywania? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.
Czy karmiąca kobieta może jeść wątróbkę?
Wątróbka to jeden z bardzo kontrowersyjnych produktów jeśli chodzi o dietę kobiet karmiących. Część osób wskazuje na jej pozytywne właściwości i bogactwo składników odżywczych. Inne zaś wspominają o ryzyku, jakie wiąże się ze spożywaniem wątróbki. Jak więc odpowiedzieć na pytanie czy jedzenie wątróbki w okresie laktacji jest zdrowe dla dziecka i matki? Odpowiedź jest prosta – należy wziąć pod uwagę zarówno wady, jak i zalety tego produktu. Wówczas, kobieta karmiąca będzie mogła korzystać z pozytywnych właściwości wątróbki jednocześnie unikając zagrożeń dla zdrowia swojego oraz swojego dziecka. Co więc należy wiedzieć o wątróbce? Przede wszystkim jest to produkt, który stanowi źródło cennych składników odżywczych. Wśród nich wymienić możemy żelazo, witaminę A czy witaminę B12. Są to składniki bardzo pożądane w diecie karmiącej matki. Jednocześnie jednak musimy mieć świadomość, że wątroba, jako organ metabolizujący toksyczne substancje może zawierać je w sobie.
W związku z czym, spożywając wątróbkę mimowolnie wprowadzamy je do swojego organizmu oraz narażamy się na to, że mogą przeniknąć do pokarmu. Ponadto, stężenie witaminy A w wątróbce jest tak duże, że zbyt częste jej spożywanie może doprowadzić wręcz do przekroczenia zapotrzebowania na ten składnik – zarówno w przypadku matki, jak i dziecka. Nie sposób nie wspomnieć także o wysokiej zawartości cholesterolu w wątróbce. Jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet, które mogą mieć problem z podwyższonym poziomem cholesterolu i muszą zadbać o dietę. Mimo wszystko jednak, sporadyczne spożywanie wątróbki nie stanowi zagrożenia dla dziecka i zdrowia matki, można więc zdecydować się na dania przygotowane na bazie tego produktu.
Wątróbka w ciąży – czy można ją jeść?
Tak samo jak w okresie karmienia piersią, tak również w trakcie ciąży kobieta powinna przykładać baczną uwagę do tego co je i jakie ma to konsekwencje dla jej zdrowia oraz dla zdrowia rozwijającego się płodu. Z tego właśnie powodu wątróbka nie jest produktem całkowicie zabronionym, jednak zaleca się spożywanie jej jedynie sporadycznie. Korzyści takie jak możliwość przyswojenia żelaza niezwykle ważnego pierwiastka w okresie ciąży nie równoważą bowiem możliwych negatywnych konsekwencji nadmiernego spożywania wątróbki. Wspomnieć należy ponownie o ogromnych ilościach witaminy A, które znajdziemy w tym produkcie.
Trzeba mieć świadomość, że witamina A, choć potrzebna w nadmiernej ilości może stanowić przyczynę wad wrodzonych u płodu. Jej stężenie znacząco przekracza bowiem dopuszczalne ilości dla kobiet ciężarnych. Co więc możemy zrobić? Zdecydowanie najlepszym krokiem jest zrezygnowanie ze spożywania wątróbki w okresie ciąży. Nie da się jednak ukryć, że wiele pań po prostu ma ochotę na danie z wątróbką. Jego spożycie jest więc dozwolone, choć powinniśmy traktować je jako “zachciankę ciążową”, której poddajemy się okazjonalnie, nie zaś jako stałą pozycję w diecie przyszłej mamy.
Wpływ wątróbki na zdrowie karmiącej mamy
Nieco inaczej wygląda sprawa spożywania karmienia piersią przez karmiące mamy. Nie mamy tu już bowiem zagrożenia wystąpienia wad płodu. Co więcej, wątróbka zazwyczaj nie uczula maluchów. Jednocześnie jest źródłem białka i łatwo przyswajalnego żelaza, czyli składników, których nie powinno zabraknąć w diecie kobiety w okresie laktacji. Dodatkowa obecność kwasu foliowego oraz innych ważnych składników odżywczych także zachęca do jej spożywania. Karmiąca mama może zdecydować się na taki krok od czasu do czasu wybierając chudą wątróbkę drobiową, która zawiera mniej cholesterolu. Równie ważnym aspektem jest dokładne oczyszczenie wątróbki oraz poddanie jej długiej obróbce termicznej, która pozwoli wyeliminować wszelkie szkodliwe patogeny, które mogłyby mieć wpływ na zdrowie matki i dziecka. Ponadto pamiętajmy o zawartości toksyn, które nie zdążyły zostać zmetabolizowane i zostały zgromadzone w wątróbce. Jest to więc produkt, po który owszem, możemy sięgnąć jednak warto pamiętać o umiarkowaniu. Wówczas spożywanie wątróbki nie będzie wiązało się z ryzykiem a nawet będzie mogło mieć pewien pozytywny wpływ na zdrowie karmiącej mamy.
Podsumowując, ciąża i karmienie piersią to wymagający okres, który wymaga pewnych ustępstw dotyczących diety. Jednym z produktów, o których warto myśleć w tym czasie z dystansem jest wątróbka. Jej spożycie nie jest oczywiście kategorycznie zabronione, jednak warto mieć świadomość, że nie jest ona tak zdrowym produktem, jak przyzwyczailiśmy się myśleć.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!