Każdy wie, czym są zachcianki kobiety w ciąży i jak bardzo zmieniają się jej smaki. Okazuje się często, że ma silną chęć na produkty lub dania, których dotychczas najzwyczajniej nie lubiła. Jednym z nich jest pasztet. Kobiety w ciąży zwracają jednak większą uwagę na to, co jedzą, w jakiś ilościach i na to, co może zaszkodzić jej samej lub dziecku. Z artykułu dowiemy się, czy można jeść pasztet w ciąży, jeśli tak to jaki, a jeśli nie to, dlaczego.
Czy pasztet jest bezpieczny w ciąży?
Przede wszystkim należy wiedzieć, że pasztet to nie tylko jeden rodzaj, ponieważ wykonuje się je z makreli, warzyw, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny czy kaczki. Każdy wie, jak bardzo jest smaczny zarówno z chlebem, jak i sam. Okazuje się jednak, że lekarze nie zalecają spożywania pasztetu podczas ciąży, uważając, że jest to produkt, który wpływa na podwyższone ryzyko zakażenia listeriozą, która powoduje poronienie. Mamy często rezygnują z niego całkowicie, aby nie stwarzać żadnego zagrożenia i by być spokojnymi.
Nie oznacza to jednak, że musimy z niego całkowicie zrezygnować, ponieważ w sklepach kupimy te produkty w słoikach lub konserwach, które na pewno są pasteryzowane, czyli bezpieczne zarówno dla mamy, jak i dziecka. Inne produkty, często nawet te domowe nie są do końca bezpieczne, ponieważ nie mamy wpływu na to, skąd pochodzą produkty, z których chcemy go wykonać.
Pasztet w ciąży – czy może jej zagrażać?
Czy w ciąży można jeść pasztet? Nie! Lekarze jasno informują swoje pacjentki w ciąży, że nie powinny go pod żadnym pozorem spożywać. Nie tylko te mięsny jak wieprzowy czy drobiowy, ale również mieszany, wegański i wegetariański. Jeśli chcemy spożywać pasztet w ciąży, to musimy go wcześniej poddać obróbce na wysokiej temperaturze. Jeśli tego nie zrobimy, to niestety naszemu dziecku grozi zakażenie listeriozą, która grozi również przyszłym mamom. Jest to choroba powodowana przez bakterię, która znajduje się nie tylko w produktach odzwierzęcych, ale także w jarzynach.
Co zrobić, jeżeli zjadłam pasztet w ciąży? Zagrożenie czy nie?
Przede wszystkim panie spodziewające się dziecka powinny mieć świadomość tego, że należy odpuścić sobie spożywanie pasztetów mięsnych, jednak nie tylko, ponieważ te z ciecierzycą czy wątróbką również nie są bezpieczne. Czy możemy jeść zatem jakikolwiek pasztet w ciąży? Najbezpieczniejszym jest ten, który znajduje się na sklepowych półkach i jest zamknięty w puszce, jak na przykład pasztet podlaski.
Wiele osób uważa, że domowy pasztet zawsze jest zdrowy. Otóż tak naprawdę jest to racja, ponieważ przygotowując go samemu, mamy całkowitą kontrolę nad tym, z czego się on składa. Jeśli więc nie dodamy do niego wątróbki i dodatkowo poddamy go pasteryzacji, to jest on dla nas całkowicie bezpieczny. Domowy pasztet w ciąży może być dla nas jednym, który nie będzie zagrażał ani nam, ani naszemu dziecku.
W przypadku, gdy zjadłam pasztet w ciąży zakupiony w supermarkecie, zaczyna ogarniać mnie przerażenie i strach o bezpieczeństwo mojego dziecka – czy nie jest to znajome? Co wtedy robić? Przede wszystkim nie panikować. Zjedzenie kawałka pasztetu nie musi od razu zaszkodzić nam i maluszkowi i nie oznacza dla nas zakażenia. Listerioza jest chorobą, która nie występuje tak często, jak myślimy. Najlepiej będzie zachować spokój i starać się unikać produktów mięsnych. Jeśli po około 4 tygodniach od jego spożycia pojawią się u nas nie typowe, niepokojące objawy, to należy skontaktować się z lekarzem.
A czy pasztetowa jest bezpieczniejsza od pasztetu?
Wiele osób uważa, że pasztet a pasztetowa to dwa różne produkty spożywcze. Czy oznacza to, że pasztetowa w ciąży jest dla nas bezpieczna? Przede wszystkim musimy wiedzieć, jaki jest jej skład oraz jaki jest sposób jej produkcji. Bezpieczna będzie dla nas tylko w przypadku, gdy nie ma ona w swoim składzie wątróbki i składniki mięsne zostały poddane działaniu bardzo wysokiej temperatury.
Jeśli na etykiecie pasztetowej zauważymy jakieś niepokojące lub nieznane składniki, najbezpieczniej będzie z niej również zrezygnować. Nie warto, jest narażać zdrowia swojego i maluszka.
Pasztet w ciąży – jeść czy nie?
Jak już ustaliliśmy, pasztet nie jest bezpieczny, nie tylko ten mięsny, ale także ten warzywny. Bezpieczny natomiast jest pasztet podlaski w ciąży, który kupimy w sklepie oraz ten, który wykonujemy sami w domowym zaciszu i poddajemy obróbce termicznej. Pasztet ze sklepu w puszce lub słoiku najprawdopodobniej był pasteryzowany, co oznacza, że jest dla nas w pełni bezpieczny. Należy także dopilnować, aby przechowywać go w lodówce tylko kilka dni.
Jeśli wiec kobieta spodziewająca się dziecka ma zachcianki związane z pasztetem, to powinna wykonać go sama, dzięki temu będzie maiła pewność co do jego składu. Należy również zrezygnować z pasztetu z wątróbki, który w swoim składzie posiada dużo Witaminy A, w sporej ilości możesz uszkodzić płód. Mimo wszystko, jeśli już zdecydujemy się na spełnienie naszej zachcianki w formie pasztetu, nie należy robić tego zbyt często.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!