kobieta je marchewke

Marchew w ciąży – czy ciężarne mogą ją jeść?

Marchewka jest najpopularniejszym warzywem w Polsce, które sadzimy w każdym ogródku. Wykazuje się ona wysoką wartością odżywczą oraz zdrowotną. Uważa się ja za obowiązkowy składnik wielu posiłki, właśnie ze względu na wszystkie witaminy, które posiada. Jednak mimo wszystko, wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy faktycznie nie jest ona niebezpieczna dla nich samych, jak i dla dziecka.

Czy marchewka jest bezpieczna dla ciężarnych?

Marchewka jest bardzo bogata w składniki odżywcze. W jej składzie znajdziemy między innymi: dużą dawkę Witaminy A, C, B1, B2, B3, B6, K oraz takie składniki mineralne jak potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez czy kwas foliowy. Wykazuje się także wysoką ilością błonnika pokarmowego. Dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu zmniejsza ryzyko chorowania na nowotwory czy Alzheimera. Poza tym reguluje pracę układu trawiennego, dzięki czemu zalecane jest jej spożywanie przy biegunce. Co ciekawe jest ona zdrowa również dla cukrzyków i innych osób na dietach, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Mimo wszystkich tych zdrowych właściwości musimy wiedzieć, że marchew w ciąży nie jest do końca dobra. Choćby ze względu na dużą dawkę witaminy A, która w tym okresie nie jest wskazana, zwłaszcza w dużej ilości. Jej nadmiar jest naprawdę niebezpieczny, ponieważ może prowadzić nie tylko do obumarcia zarodka, wad rozwojowych płodu, ale również poronienia. Dlatego też zarówno surowa marchew w ciąży, jak i sok z marchwi w ciąży nie jest wskazany.

Należy mieć świadomość, że marchewka w ciąży nie jest całkowicie zakazana. Przede wszystkim powinniśmy spożywać ją z umiarem, tak by nie przedawkować witaminy A, co wbrew pozorom nie jest takie łatwe. Poza tym nie tylko to warzywo posiada w sobie witaminę A, należy ograniczyć też wątróbkę, zarówno drobiowa, jak i wołową.

marchewka

Jakie właściwości zdrowotne ma marchewka dla kobiet w ciąży?

Zarówno spożywanie surowej marchewki, jak i picie soku z marchwi w ciąży nie jest zakazane. Wręcz przeciwnie – jest to wskazane, jednak należy zachować umiar. Każda przyszła mama stara się zadbać o swoją dietę tak, by była ona bogata w składniki odżywcze, chcąc zapewnić dziecku i sobie jak najwięcej witamin. Marchewka w ciąży ma wiele właściwości, które zachęcają kobiety do jej jedzenia.

  • Pomaga przy niedokrwistości
  • Zwalcza pasożyty
  • Wpływa na układ trawienny
  • Wpływa na układ moczowy
  • Działa na infekcje sezonowe
  • Wspomaga organizm w walce przy infekcjach
  • Wpływa na wzrok
  • Działa na układ nerwowy
  • Pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II
  • Wpływa na wygląd skóry

Pamiętajmy, że marchew w ciąży działa nie tylko na nasz organizm, ale również na skórę i jej wygląd. Jak się okazuje w jej składzie znajduje się wiele fitoskładników, które działają zbawiennie na paznokcie, zęby, włosy, skórę i oczy. Marchewka w ciąży sprawia, że powstałe komórki mają dłuższą żywotność.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że kobiecy organizm w trakcie ciąży jest znacznie obciążony i często pojawiają się żylaki i pajączki. Jak się okazuje, marchew w ciąży może być dla nas w tej sytuacji zbawienna. Zawiera w swoim składzie Witaminę C, która pobudza pracę kolagenu. Ten natomiast wpływa zbawiennie na problemy tego typu.

Jeśli mamy problemy z łuszczycą, łupieżem lub przebarwieniami to marchewka w ciąży na pewno wspomoże ich leczenie. Marchew w ciąży dostarcza nam też Witaminę E, która opóźnia proces starzenia się skóry i powstawanie zmarszczek.

kobieta trzyma marchew

Sok z marchwi – czy jest bezpieczny w ciąży?

Spożywając marchewkę w potrawach codziennych, zastanawiamy się, czy w połączeniu z sokiem z marchwi w ciąży nie przedawkujemy Witaminy A. Otóż nasze obawy są zbędne, ponieważ lekarze jednogłośnie uważają, że przedawkowanie jej jest prawie niemożliwe. Jedna szklanka soku najprawdopodobniej dostarczy nam tylu składników odżywczych, by wspomóc nasz organizm na każdym poziomie. Dlatego też panie coraz chętniej robią sobie takie soki z połączeniem owoców, na przykład jabłek lub warzyw na przykład buraków.

Jak się okazuje marchewka w ciąży, ma na nas zbawienny wpływ, a jej spożywanie dostarczy naszemu organizmowi wiele składników odżywczych. Wiemy też, że marchew w ciąży nie zagraża ani nam, ani naszemu dziecku, a przedawkowanie witaminy A jest wręcz niemożliwe. Warto jest więc korzystać z jej zdrowotnych właściwości!