kebab

Kebab w ciąży – czy ciężarna może go bezpiecznie jeść?

Nie jest dziwne, że kobieta, dowiadując się, że spodziewa się dziecka, zaczyna o siebie bardziej dbać. Nie tylko przyjmuje witaminy i co miesiąc odwiedza swojego lekarza prowadzącego, ale także wykonuje regularne badania i zaczyna odżywiać się zdrowiej. Czy to oznacza, że całkowicie musi zrezygnować ze „śmieciowego” jedzenia? Czy kebab w ciąży jest bezpieczny?

Kebab w ciąży – czy można go jeść?

Pojawia się coraz więcej mitów związanych z jedzeniem, z którego powinny zrezygnować przyszłe mamy. Większość z nich to przesadne bzdury, jednak niektóre mają w sobie trochę prawdy. Oczywiste jest, że kobiety w ciąży, zwłaszcza w późniejszych trymestrach zaczyna miewać zachcianki, które często są dla innych niezrozumiałe. Najpopularniejsze z nich, które nie tylko śmieszą członków rodziny, ale przyprawiają o mdłości, to śledź z czekoladą, czy ogórek kiszony z bitą śmietaną. Często jednak przyszła mama ma ochotę, na szybkie jedzenie, takie jak kebab. Czy jest on zdrowy dla pań w ciąży, czy też należy z niego zrezygnować?

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, czym jest kebab i z czego się składa. Zazwyczaj wykonany jest z tortilli, pity lub bułki, mięsa, warzyw, surówek i sosów. I to właśnie mięso jest niemałym problemem. Dlaczego? Ponieważ w Polsce najczęściej wybiera się to tańsze. Oryginalnie powinna być to baranina, wołowina, dziczyzna lub jagnięcina. Tak naprawdę tańsze mięso oznacza, że nie do końca znamy jego pochodzenie. Poprzez to, ciężko jest również określić, ile tak naprawdę kalorii ma takie tanie.

kobieta z brzuchem ciazowym

Właściwości odżywcze kebaba – czy ma jakieś przydatne w ciąży?

Posiłki w okresie ciąży są bardzo ważnym elementem, dlatego tez najbezpieczniej będzie wybierać takie, które są nie tylko pożywne, ale również posiadają w swoim składzie jak najwięcej składników odżywczych. Niestety, jeśli chodzi o kebab w ciąży, to sytuacja nie jest już tak oczywista, ponieważ jego skład to tylko tłuszcze, białka i węglowodany.

Tak naprawdę, to jego wartość odżywcza zależna jest od tego, z jakiego mięsa składa się kebab. Jak już wspomnieliśmy, oryginalnej mięso powinno być lepszej jakości, a dodatkowo podczas jego pieczenia cały tłuszcz zostaje wytapiany. Jednak w Polsce w ramach oszczędności stosuje się mięso gorszej jakości, które ma w sobie sporą ilość tłuszczu. Taki kebab w ciąży nie jest zdrowy.

Co gorsza, “twórcy” kebaba w Polsce bardzo często dodają do mięsa wiele polepszaczy smaku, utrwalaczy i wzmacniaczy, a oczywiste jest, że nie ma to nic wspólnego ze zdrowiem. Poza tym również warzywa i surówki nie do końca wbrew pozorom są odpowiednie. Nigdy nie wiemy, jakiego są pochodzenia oraz czy na przykład były myte przed podaniem. Co jeszcze może nas martwić? Warzywa bardzo często przygotowywane są o wiele wcześniej, tak by klienci nie musieli zbyt długo czekać, ale mogły „poleżeć” konieczne jest wcześniejsze zasypanie ich solą i cukrem. Oznacza to, że mogą tak przeleżeć pół dnia, a my tego nie zauważymy. Pozostaje nam jeszcze kwestia sosu, który także ma „swoje za uszami”. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na sos łagodny, czy też pikantny, musimy wiedzieć, że jest on wysoko kaloryczny. Jeśli jesteście fankami sosu czosnkowego, to niestety musicie wiedzieć, że jest on najprawdopodobniej przygotowany ze sproszkowanych przypraw i wielu konserwantów. Samo to brzmi nie dobrze, a dodatkowo nie jest on wskazany w ciąży.

Jak widać, kebab w ciąży nie jest najzdrowszym rozwiązaniem i najbezpieczniej będzie z niego na ten czas całkowicie zrezygnować. Jednak, jeśli już naprawdę się uprzemy, to takie danie można przygotować sobie samemu w domu z piersi z kurczaka, warzyw, które lubimy i własnoręcznie przygotowanego sosu z jogurtu naturalnego. Dzięki temu będzie miał on mało kalorii, a dodatkowo będzie zawierał wiele witamin, takich jak A, B, C, żelazo czy potas.

kebab w nalesniku

Ostry sos w kebabie – czy może zaszkodzić ciężarnej?

Niejednokrotnie zdarza się tak, że kobieta w ciąży zaczyna mieć odmienne smaki i sięga po ostre dania. Wiele przyszłych mam na różnych forach uważa, że w okresie ciąży nie powinno się ich jednak spożywać. Nie jest to jednak prawda, jeśli nie mamy problemów gastrologicznych, ze zgagą czy żołądkiem, to nie ma co do tego przeciwwskazań. Ostre sosy bardzo często są dodatkiem to kebabów, jednak pamiętajmy, że kebab w ciąży nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nigdy nie wiemy, z jakich składników jest wykonany.

Kebab w ciąży – tak czy nie?

Niezależnie tego, czy chodzi o kebab w 3 trymestrze ciąży, czy też o jej początek, to nie jest on najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem. Być może spożywanie ich bardzo rzadko w czasie całej ciąży nie zaszkodzi ani nam, ani dziecku, jednak pamiętajmy, że nie znamy pochodzenia jego składników.