ciezarna kobieta

Zupka chińska w ciąży – czy jest bezpieczna do jedzenia?

Panie w ciąży powinny zadbać o to, by ich dieta bogata była w składniki odżywcze oraz zbilansowana. Jest to bardzo ważne, aby one same mimo obciążonego organizmu były bezpieczne, ale również, by dostarczać dziecku potrzebnych minerałów i witamin, które są tak ważne do jego prawidłowego rozwoju. Najwięcej niepewności w kwestii zdrowotnej są zupki chińskie w ciąży, które są nie tylko smaczny posiłkiem, ale również szybkim w przygotowaniu. Czy są ona na liście zakazanych produktów? 

Zupki chińskie nie są niezdrowe

Jak sama nazwa wskazuje, zupki błyskawiczne są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Należy tylko wysypać zawartość torebki do miseczki zalać ją wrzątkiem i odczekać aż makaron się zaparzy. Mimo że jest to danie, które jest bardzo popularne, wzbudza również wiele kontrowersji co do tematu zdrowotności. Jaki jest skład zupki chińskiej i co wpływa na to, że jest tak smaczna?

Przede wszystkim z makaronu, w którego skład wchodzi mąka pszenna, woda, sól, węglan potasu i mieszaniny sodu oraz fosforu. Niestety znajdują się w nim także wzmacniacze smaku, konserwantów oraz polepszacze. Pozostałymi składnikami są między innymi: tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, skrobia, wzmacniacze smaku, koncentrat pomidorowy czy cukier i susz warzywny. Wpływają one na to, że makaron ma długą datę ważności. Niestety zupka chińska w ciąży może nie być dobrym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę, że zawiera ona także glutaminian sodu, ponieważ ma on negatywny wpływ na ciśnienie tętnicze oraz problemy gastryczne. To nie wszystko, ponieważ wpływa również na depresję, bóle głowy, wysypkę, bóle mięśni czy stawów.

Czy to oznacza, że zupki chińskie w ciąży należy odstawić? Niekoniecznie jednak, jeśli chcemy zadbać o bezpieczeństwo swoje i dziecka warto, jest zrezygnować na okres ciąży z tego przysmaku. Mimo wszystkich informacji na ich temat, panie spodziewające się dziecka nie dają się zwariować i nie rezygnują podczas ciąży ze wszystkich produktów, które według specjalistów są niezdrowe. Uważają one, że jedna zupka chińska miesięcznie na pewno im nie zaszkodzi i nie odmawiają sobie tej przyjemności.

zupka instant

Czy można jeść zupki chińskie w ciąży?

Znając skład zupek chińskich i mając świadomość tego, jak bardzo negatywny wpływ ma na organizm człowieka, przeciwnicy głośno krzyczą o tym, jak niebezpieczna jest to trucizna, zupka chińska w ciąży nie jest polecanym produktem, nie tylko przez inne mamy, ale również przez dietetyków i lekarzy ginekologów.  Nie posiadają one w swoim składzie żadnych witamin, zdrowych tłuszczy, składników mineralnych czy substancji bioaktywnych. Oznacza to, że oprócz zaspokojenia kobiecej zachcianki nie wnoszą one do ich życia i zdrowia nic pozytywnego. Warto jest zatem zastąpić je pełnowartościowymi posiłkami, które polepsza nasze samopoczucie. Należy również pamiętać, że takie składniki jak glutaminian sodu, konserwanty, barwniki czy aromaty przenikają do krwiobiegu naszego dziecka, co gorsze powodują nieodwracalne zmiany w jego rozwoju.

Można, ale to ma sens?

Zupki chińskie w ciąży w małych ilościach nie są zakazane. Należy jednak zadać sobie pytanie, czy ma to sens? Skoro makaron z torebki daje nam fałszywe poczucie najedzenia się, a jej składniki nie wnoszą w nasze życie, ani w życie dziecka nic co ma wartości odżywcze, to po co je jeść? Lepiej jest z nich zrezygnować i zastąpić je innymi pożywnymi przekąskami, które są naturalne i nie posiadają w swoim składzie tylu sztucznych konserwantów.

Częste spożywanie zupek chińskich w ciąży może doprowadzić do nieodwracalnych zmian i zastojów w rozwoju dziecka. Dodatkowo niekorzystnie wpływają na samopoczucie przyszłej mamy. Jeśli koniecznie chcemy ją jeść, to nie ma co do tego przeciwwskazań, jednak nie powinno być to częściej niż raz w miesiącu.

kobieta w ciazy

Zupki chińskie a karmienie piersią

Zupka w ciąży nie jest zdrowym posiłkiem, a jak jest z jedzeniem je podczas karmienia piersią? Wiemy przecież, że wszystko, co jemy, z naszym lekiem przenika do organizmu dziecka. Ważne jest, aby wybierać posiłki i produkty, które pełne są składników odżywczych, witamin i minerałów. Dzięki temu my same będziemy lepiej się czuły, a co za tym idzie, nasze dziecko również. Jeśli natomiast nachodzi nas zachcianka na kuchnię orientalną, warto, jest wybrać się do sprawdzonej restauracji chińskiej, w której będziemy mogły zjeść coś bardziej pożywnego.

Podsumowanie – czy warto jest zupki w ciąży?

Wielu przeciwników tej potrawy uważa, że zupka chińska w ciąży jest trucizną, zarówno dla przyszłej mamy, jak i jej jeszcze nienarodzonego dziecka. Zwolennicy natomiast uważają, że nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Mimo że zdania na ten temat są podzielone, to mamy świadomość tego, że nie mają one w swoim składzie niczego, co jest zdrowe i odżywcze. Po co więc je jeść, jeśli nie wnoszą w nasz organizm niczego, co jest potrzebne? Są to jedynie puste kalorie. Jak widać zupka chińska w ciąży, nie jest posiłkiem, które panie powinny spożywać, lepiej jest, zastępując ją przekąską, która jest bardziej wartościowa.