Kobiety w ciąży mają różne zachcianki, często dla ich partnerów niezrozumiałe. Do dziś śledź w połączeniu z tabliczką czekolady robi na nich ogromne wrażenie. Nie zawsze jednak jej zachcianki są tak bardzo „pospolite”, ponieważ często zdarza się, że jest to ochota na konkretną potrawę, sok, warzywa lub fast foody. Jednym z nich jest kebab, bardzo popularna potrawa turecka, która oryginalnie jest z mięsa baraniego, jednak w ciągu kilku lat powstało kilka innych wersji, na przykład z kurczakiem lub wołowiną.
Kebab w ciąży – bezpiecznie czy nie?
Czy kebab w ciąży jest bezpieczny, czy możemy go jeść? Jeśli tak to, jakie mięso jest dla kobiety i jej dziecka najbezpieczniejsze? Cały kebab wykonany jest z bułki, tortilli lub pity, mięsa, warzyw, surówek i sosów. Jeśli chodzi o mięso, to kebab wykonany jest nie tylko z baraniny, ale także z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny lub jagnięciny. Niestety w Polsce najczęściej serwowane jest tańsze mięso. Niestety nie zawsze mamy świadomość tego, jakiej jakości są pozostałe produkty, co oznacza, że kebab w ciąży nie jest najlepszym pomysłem.
Nie pewna jest również informacja dotyczącą jego kaloryczności. Mimo że uznaje się kebab za danie o małej ilości kalorii, okazuje się, że wcale takie nie jest, ponieważ 500 gram. tego przysmaku w bułce ma nawet około 900 kalorii. Trochę mniej, bo około 680 kalorii ma kebab w tortilli.
Właściwości odżywcze kebaba dla ciężarnych kobiet – jakie są?
Mimo że kebab w ciąży to częsta zachcianka pań spodziewających się dziecka, to niestety, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, sytuacja nie wygląda już tak ciekawie. Jego wartość odżywcza jest najzwyczajniej bardzo słaba, w większości to węglowodany, białka i tłuszcze. Wszystko zależy od tego, czy jest to oryginalny kebab turecki, czy też zmodyfikowany w Polsce w formie oszczędności. Jeśli chodzi o oryginał, to połączenie cebuli z jagnięciną, z której podczas pieczenia wytapiany jest tłuszcz, może być całkiem pożywnym i wartościowym daniem. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że w naszym kraju rzadko kiedy taki właśnie możemy kupić.
W przypadku polskiego kebaba, niestety mięso pieczone na szpikulcu jest połączeniem różnych jego rodzaju, co niestety oznacza, że często są to produkty niskiej jakości z dodatkiem polepszaczy, utrwalaczy smaku oraz wzmacniaczy. Kolejną sprawą są warzywa, które również są nieznanego pochodzenia, zazwyczaj jest to ogórek, papryka, pomidor czy cebula i sałata, jednak niestety często są one przygotowywane wcześniej i zasypane solą i cukrem. Oznacza to zatem, że nie są najświeższe. Kolej na sos, który jest bardzo kaloryczny, niezależnie od tego, czy jest to wersja ostra, czy też łagodna. Często decydujemy się na sos czosnkowy, który nie jest wskazany w ciąży, tym bardziej że jest on przygotowywany z dodatkiem konserwantów i sproszkowanych przypraw.
Dzięki wszystkim informacjom, które już posiadamy, wiemy, że kebab w ciąży nie jest zdrowym i pożywnym daniem i najlepiej będzie z niego najzwyczajniej zrezygnować. Jest również inne rozwiązanie, otóż wersje fit możemy przygotować same w domu, dzięki temu będziemy miały pewność co do składników, z których zostanie wykonany. Możemy wykorzystać w tym celu pierś z kurczaka, ulubione przyprawy, ulubione warzywa, oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny, umieszczając wszystko w bułce lub picie. Jest to całkowicie dietetyczny kebab, który ma nie więcej niż 340 kalorii. Dodatkowo zawierać będzie sporo witamin, na przykład: E, B, C, potas, wapń, fosfor, żelazo czy cynk. Nie musimy też smażyć mięso, możemy je grillować na grillu elektrycznym.
Ostry sos w kebabie – czy może być szkodliwy dla ciężarnej?
Bardzo często zdarza się, że gdy kobiecie zmienia się smak w ciąży, sięga ona po ostre dania, na które nagle nachodzi je ochota. Jednym z nich jest także ostry sos służący jako dodatek do kebaba. Nie ma przeciwwskazań to spożywania ostrych sosów, jeśli kobieta nie ma problemów gastrologicznych, z żołądkiem lub zgagi. Jeśli już chcemy po nie sięgać, wart jest przygotować taki dodatek samemu, nie tylko będziemy miały wpływ na jego zawartość, ale także na poziom ostrości.
Jeść czy nie jeść w kebaba w ciąży?
Kebab w ciąży jest częstym znakiem zapytania. Wiele mam uważa, że posiłki takie jak kebab nie nadają się do spożywania podczas niej, jednak są mamy, które decydują same za siebie i od czasu do czasu po niego sięgają. Niezależnie od tego, czy chodzi o kebab w 3 trymestrze ciąży, czy też na samym jej początku, wszystko zależy od tego, gdzie go kupujemy, czy produkty są świeże oraz jak na niego reaguje nasz organizm. Warto jest wybierać sprawdzone lokale, w których nie oszczędza się na jakości składników czy mięsa i nie stosuje się ulepszaczy i innych konserwantów. Taki przysmak jest bardzo dobrym rozwiązaniem podczas spaceru, gdy jesteśmy bardzo głodne, a do domu jeszcze daleko. Tak czy inaczej, kebab w ciąży nie jest zakazany.
Cześć! Jestem Kamila i z wykształcenia jestem lekarzem pediatrą i mamą trzech małych szkrabów – Antosia, Kaliny i Tomka. Jestem redaktorką naczelną Planetadziecka.pl, gdzie dzielimy się z wami naszymi doświadczeniem z wychowania dzieci i nie tylko!